Skip to main content

Stifado franciául

Már rég vágytam ennek a receptnek az elkészítésére. A görög sztifádó rokona, Franciaországban, a Loire vidékén készítik így. Mivel beleillik a mediterrán étrendbe, ezért ahogy a TV-ben megláttam anno, elhatároztam, valamikor elkészítem. Most eljött az ideje és miközben az ortodoxok megkezdték a böjtöt, én egy nehéz, fűszeres, ünnepi ételt készítettem. Megállja a helyét akár a karácsonyi ünnepekre készített ételek között is.


Az eredmény - nem azért, hogy dicsekedjek:) - de minden várakozásom felülmúlta:)


Hozzávalók:

  • 1/2 kg kockákra vágott jó minőségű színtiszta marhanövendék hús
  • 2 nagy hagyma apróra vágva
  • 1 csésze olívaolaj
  • csipet köménypor
  • csipet oregano
  • 2 darabka fahéjág
  • 3-4 szegfűszeg (nem szegfűbors!)
  • 5-6 borsszem
  • csipet kakukkfű
  • 1 kiskanál durva tengeri só
  • 1 babérlevél
  • 5-6 bébi savanyú uborka
  • 1 lk. mazsola
  • 3 lk. paradicsompaszta
  • 1 lk piros édespaprika
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 sárgarépa karikára vágva
  • 1 csupor piros bor
A képen nálam több látszik, mert majd 2 kg húst készítettem el, kétszer eszünk belőle és egy adag lefagyasztásra is kerül, a paradicsomos húsokat nagyon jól lehet készen is fagyasztani. A december nagyon menős-jövős hónap, jó lesz ha van kapd elő kaja.

Remélem semmit nem felejtettem ki, elég sok a hozzávaló, de isteni íz kerekedik belőle.


Az elkészítés a szokásos.
A húst megpirítom jól minden oldalán, hogy kéreg képződjön rajta. Mikor kész, felöntöm a borral, átteszem a fazékba. A hagymát pirítom, majd a répát és fokhagymát. Utána mindent szépen összeöntök, összekavarok, elgondolkodom azon, nem-e maradt valami ki és hagyom 2 órát nagyon lassú tűzön rotyogni, amíg vaj puha lesz a hús és sűrű, komoly althangon fel-feltottyanó a mártás:)

Comments

Viktoria said…
Szia,
Nyugodtan felteheted a cukrászdás postomat. Köszönöm! Örülök, hogy tetszett :).
Én meg ezt a sztifádót fogom kipróbálni a héten.
Vicuska said…
Ez a sztifádó nagyon tetszik!!!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..