Skip to main content

Füstölt lazacos spagetti

A tésztát legtöbben szeretjük, a görögök is nagyon tésztásak:) A makaróni minimum kétszer egy héten asztalra kerül, ilyen-olyan formában, van ahol többször is.


 Egy nagyon finom és egyszerű receptet készítettem el, melyhez a hozzávalókat bárhol be lehet szerezni, ahol nagyobb bevásárlóközpont van a környéken.

Megveszünk egy nagyobb füstölt lazac darabot, melyet vagy mély-hűtve vagy egyszerűen hűtőben tartanak. Legtöbb helyen ilyen lazac szeleteket árulnak, melyből elegendő egy szeletet számolni egy személyre, én is ilyenből készítettem. A spagettiből kb. 100 gr-t kell egy személyre számítani.
A lazacos szósz elkészítéséhez még a következőkre lesz szükség:
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • só, bors, oregano (2 személyre kb. 1 kiskanálnyi mindenből)
  • bébi paradicsomok (ha nincs, apróra vágott érett paradicsommal is helyettesíthetjük), mennyiség ízlés szerint
  • egy borospohár fehér bor
  • olívaolaj, ha van valamilyen pikáns olajból kevés segít az ízeken
  • egy paprika apróra vágva (kihagyható)
  • parmezán a végső tálaláshoz

Elkészítés

Olajban megfuttatjuk a lazacot, fokhagymát, paradicsomot, a borral nyakon öntjük, összefőzzük, ha nagyon lefőne mielőtt a paradicsomok megpuhulnának, kevés vizet töltünk alája. Megfőzzük külön a spagettit és végül összekeverjük, vagy a tányérban, vagy aki úgy jobban szereti, a spagettit beleforgatjuk a szószos lábosba.

Jó étvágyat!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..