Skip to main content

Gasztro-Athén

Tegnap lementem a Varvakio Agora-ba és a környező területekre. Ez Athén legroszabb hírű negyede délutántól másnap reggelig: a prostituáltak és hontalanok területe. Minden délelőtt azonban nyüzsgő, mozgó keleties jellegű piaccá változik.
A Varvakio Agora a fedett hús- és halpiacot jelenti, ahová az árusok kipakolják portékájukat és lehet válogatni. Nagy harcok folynak folytonosan a higiéniai követelmények betartásáért, folytonos ellenőrzések vannak de időről időre ki szokott pukkanni egy-egy újabb cirkusz, általában olyan, hogy idegen húsokat lepecsételnek göröggé. Egy ideje már nem lehetett semmit hallani és viszonylagos csend és nyugalom van a központi húspiac körül. Tény és való, egyre több olyan ember vásárol itt, aki azelőtt csakis a saját, jól bejáratott hentesétől tette. Itt sokszor az ár az 1/3-a annak amiért az ember máshol megveszi és ez egyáltalán nem mindegy manapság egy polgári család pénztárcájának.
A húspiac melletti kis utcákban fantasztikus fűszerfelhozatal van. Mindenféle fűszert lehet itt vásárolni kilóra, az illat olyan, mintha az ember valahol egy igazi keleti piacon sétálgatna.

És mindezek fölött őrködik örökként örökre az Akropolisz, melyre felnézve mindig Szabó Magda gyönyörűséges idézete jut eszembe a "Zeusz küszöbén"-ből.

Az Eolosz utcában,  melyben sétálva Szabó Magdának katarzis jellegű érzés volt megpillantani az Akropoliszt, szemben a Marks and Spencer bolttal, található a Krinosz cukrászda. Ez az egyetlen olyan hely, mely valamennyire felidézi a régi Athént. Több mint 100 éves, hagyományosan kis kerek, fényes és fehér márványlapú asztalokkal, fa székekkel és a menün hagyományos régi édességekkel, mint a sziruppal és csokoládémártással leöntött forró fánkok, tejberizs és Athén legjobb török kávéja. Nem mehettem el mellette szótlanul:)


Illatos, fahéjas, jégbe hűtött tejberizs a pihenőm alatt.


Hagyományos helyre, hagyományszerető öregúrak járnak a délelőtti újságuk elolvasásásra.


Mások, úgy mint én, a vásárlás fáradalmait pihenik ki.


Ismét mások a meleg fánkocskákkal szeretnének közelebbről megismerkedni:)


A Krinosz mellett rögtön van az egyik bejáró a központi húspiacra.


Minél korábban megyünk ki reggel, annál nagyobb a felhozatal és minden kapható, ami a hússal kapcsolatos.


A mellette lévő utcákat a fűszerek és magok uralják.



Nekem nosztalgiázni való kedvem volt és beszereztem egy adag román étket: zakuszkát, savanyított káposztát, román csirkepárizsit, ömlesztett sajtot, édes túrót, delikátot, bors-t, amivel a csorbát készítik. Csak tudjam mikor fogyasztom el ezeket, ugyanis a párizsin kívül a többit csakis én eszem:) Tegnap mikor hazaértem megettem a negyed káposztát:), a többit felvágtam a képen látható módon és majd főzök belőle egy kis erdélyi kaját.


És befejezésül, álljon itt egy normálisabb fotó a húspiacról, forrás: digital-camera.gr

Comments

Ildy said…
Köszi a körsétát!:) Jó bepillantani más nemzetek konyháiba, piacaira.
Anonymous said…
Nagyon jó volt olvasni! Köszönöm:) Olyan jó lenne ott lenni, körülnézni, megismerni:)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..