Skip to main content

Cukrászda - Ζαχαροπλαστείο

A mai egy vendégbejegyzés, egy Görögországi magyar blogoló-kolléganőtől:), "fahéj és feta"-tól:

********

Majd minden nap betérek a ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ hozzánk közel eső cukrászda-pékség intézményébe. Itt egy ilyen intézmény kész bűnbeesés. Minden olyan gusztán van kirakva a hűtőpultokba, a kenyeres polcokra, hogy az ember azt se tudja mit válasszon. Legszívesebben mindenből egy kicsit. Egyik reggel mikor elég nagy volt a sor készítettem néhány paparazzo fotót a telefonommal. Amúgy nem állnék le csak úgy fotózni egyetlen üzletben sem, de így hogy sorban álltam, mögöttem egy idős bácsi állt, így valószínűleg nem tűnt fel neki, hogy mit is művelek. A kínálat már igen hiányos volt, lévén a délelőtti roham közepén jártam ott, de azért így is látszik, hogy mekkora választék vár egy ilyen helyen minket.
Ha egy görög vendégségbe megy, egészen biztos, hogy betér egy ilyen zaharoplasztio-ba és vesz valamit ajándékba  a vendéglátóinak. Ezt az ajándékba kapott édességet illik a felszolgálni a vendégnek.

Kezdjük a pékség sarkával. Croissantok, fánkok, cake-ek, kenyerek előre szeletelve és becsomagolva. A hűtőpultban szintén mindenféle cake-ek (sztracsatellás, oreo cookie-s, feketeerdő), kis tálkákban profiterol, tiramisu, kekszes-krémes édesség, panna cotta, csokoládé szuflé, cheese cake. Felettük kétféle kaltsounia, ami édes mizithrával töltött tradicionális péksütemény.


A háttérben a kenyeres pult látszik. Nem is tudom hány féle kenyér, baguette kapható, nem próbáltam még megszámolni, de minimum 20-30 féle az biztos. Kérésre a kiválasztott kenyeret szeletelőgéppel felszeletelik. Nálunk vagy az egyszerű fehér bagett a befutó, vagy a kukoricás kenyér.
A kenyeres pult előtt a sós és édes süteményes pult. Pizza, spenótos, spenótos-fetás, fetás, sajtos-sonkás, kolbászos piték többféle változatban, normál és falatnyi méretben. Bougatsa, mini csokis és almás párnák.


Fánkok, croissantok (sima cukrozott, vaníliás, csokis krémmel, lekvárral töltve, kívülről csokis-belülről csokikrémes). Szendvicsek, kérésre toastsütőben átsütik őket. E mögött a pult mögött a vitrinben rejtőznek, az olívás és sajtos kenyérkék. Fahéjas, szezámos, csokis koulouri-k (briós szerűség). És az én személyes kedvencem a tsoureki (kalács). A képre már nem fért rá a pult csücskében van csokoládés és narancsos pite.


Kekszes pult. A pult tetején paximadi (kőkeményre szárított apró kenyérkék), kritsini és vajas kekszek előre csomagolva. A pultban mindenféle koulourakia (apró sós és édes kekszféleség), vajas teasütemények-kekszek többféle ízesítésben, kourambiedes (karácsonyi mandulás süti porcukorban meghempergetve), olívaolajos-szezámos keksz.


A szirupos édességek pultja. Itt rejtőzik a galaktoboureko, a baklava, a kadaifi és társaik. Ezekből létezik családi kiszerelés és egészen apró falatnyi méretű is. Lehet egy félét kérni családi kiszerelésben, vagy a sok kis falatnyiból összeállított csomagot kérni.


Kok, trüffelek, csokoládék végtelen - na jó véges - variációja. Méretre kb két falatnyiak. Van kókuszos, mogyorós, csokoládés, mandulás, cukrászkrémmel és gyümölccsel töltött kosárkák.


Aztán a kis tortácskák, pasta-k (ezek is kis torták). Van étcsokis ganache-al töltött sündisznó, egérke, kívülről kókuszos cukrászkrémmel töltött szelet, mandulás szelet, milfeig, halva, aztán Budapest (igen jól olvassátok) szelet és rolád. Lila pause pasta és még egy csomó más.


Aztán van még egy hűtő amiről nem sikerült fényképet készítenem. Itt találhatóak a normál méretű (16-18 szeletes torták) a családi méretű csokoládészuflé, halva, profiterol stb.
És most mivel "tél" van a fagyi hűtő az üresen áll. Mert "télen" nem árulnak fagylaltot, de nyáron nagyon finom főzött fagylalt kapható. Lehet gombócot is kérni tölcsérben, vagy kis papírkehelyben, de lehet kilós kiszerelésben is kérni, ahol mi választjuk ki hogy milyen ízekből álljon az a fél/egy/két kiló fagyi amit szeretnénk.
**************

Köszönöm a szép ismertetőt "fahéj és feta"-nak!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..