Skip to main content

FŐZŐS JÁTÉK 1 - paradicsomos polip

November elején a Görög Konyha FB csoportban meghirdettem egy főzős játékot. Ennek a lényege az volt, hogy a nem Görögországban élő csoporttagok készítsenek el három görög ételt vagy édességet november végéig. December elsején kisorsoltam a nyertest, ő egy ajándékcsomagot kap tőlem postán. A résztvevők elkészített ételeit megjelentetem a honlapon.


A nyertes S. Z., így az első itt szereplő, Magyarországon elkészített görög étel tőle származik.



Elkészítés és recept: 
A polipot az elejtést követően azonnal megtisztítom és alaposan sziklához csapkodom és dörzsölöm, majd néhány hónapig mélyhűtőben tartjuk. Az "állat " főzésével kezdjük mert ez sok időt igényel (2-3 óra is lehet) ha friss polipot használunk. A fenti fagyasztásos eljárás után 40 percig enyhén sós vízben puhára főzzük (villával ellenőrizve). 
Hozzávetőlegesen a hússal azonos mennyiségű hagymát is puhára pároljuk némi zsiradékon. Így novemberben gazdaságos és tökéletes, ha kész bolti natúr-lecsót használunk, melyet a hagyma alapra öntünk (1 üveggel). A megfőtt polipot apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk. Most kell a fűszereket : oregánót, babér levelet, citromborsot, kakukk füvet........ízlés szerint hozzáadni és az egészet összeforralni. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.
Köszönöm a receptet és a részvételt!


A gorogkonyha paradicsomos polip receptjét ITT olvashatjátok.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..