Skip to main content

FŐZŐS JÁTÉK 1 - paradicsomos polip

November elején a Görög Konyha FB csoportban meghirdettem egy főzős játékot. Ennek a lényege az volt, hogy a nem Görögországban élő csoporttagok készítsenek el három görög ételt vagy édességet november végéig. December elsején kisorsoltam a nyertest, ő egy ajándékcsomagot kap tőlem postán. A résztvevők elkészített ételeit megjelentetem a honlapon.


A nyertes S. Z., így az első itt szereplő, Magyarországon elkészített görög étel tőle származik.



Elkészítés és recept: 
A polipot az elejtést követően azonnal megtisztítom és alaposan sziklához csapkodom és dörzsölöm, majd néhány hónapig mélyhűtőben tartjuk. Az "állat " főzésével kezdjük mert ez sok időt igényel (2-3 óra is lehet) ha friss polipot használunk. A fenti fagyasztásos eljárás után 40 percig enyhén sós vízben puhára főzzük (villával ellenőrizve). 
Hozzávetőlegesen a hússal azonos mennyiségű hagymát is puhára pároljuk némi zsiradékon. Így novemberben gazdaságos és tökéletes, ha kész bolti natúr-lecsót használunk, melyet a hagyma alapra öntünk (1 üveggel). A megfőtt polipot apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk. Most kell a fűszereket : oregánót, babér levelet, citromborsot, kakukk füvet........ízlés szerint hozzáadni és az egészet összeforralni. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.
Köszönöm a receptet és a részvételt!


A gorogkonyha paradicsomos polip receptjét ITT olvashatjátok.




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..