Skip to main content

Sutzukaki, paradicsomszószos fasírt kicsit másképpen

A "sutzukaki" egy általunk nagyon szeretett étel. Paradicsom-szószos fasírtok, melyeknek erőteljes kömény ízesítésük van. Az a tapasztalatom, hogy habár eredetileg a szutzukaki kifejezés csakis erre a köményes paradicsomos fasírtra vonatkozott, manapság már bármilyen paradicsomszószos húsgolyót így neveznek Görögországban. A receptet már párszor leírtam ( ITT, ITT és  a paleo változatát ITT), viszont arról nem számoltam be, hogy kipróbáltam padlizsánnal a sütőben egy régesrégen evett Pelloponézoszi étel emlékét alapul véve. Az elkészítés nem volt bonyolult, elkészítettem a szutzukaki-kat, majd lerétegeztem tepsibe olajon kisütött padlizsánszeletekkel, melyeket sóztam, borsoztam és alaposan megszórtam fokhagymával. Végül az egészet nyakon öntöttem paradicsomszósszal és sütőben megsütöttem. Én nagyon szeretem az ilyen jellegű ételeket :)








Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..