A "sutzukaki" egy általunk nagyon szeretett étel. Paradicsom-szószos fasírtok, melyeknek erőteljes kömény ízesítésük van. Az a tapasztalatom, hogy habár eredetileg a szutzukaki kifejezés csakis erre a köményes paradicsomos fasírtra vonatkozott, manapság már bármilyen paradicsomszószos húsgolyót így neveznek Görögországban. A receptet már párszor leírtam ( ITT, ITT és a paleo változatát ITT), viszont arról nem számoltam be, hogy kipróbáltam padlizsánnal a sütőben egy régesrégen evett Pelloponézoszi étel emlékét alapul véve. Az elkészítés nem volt bonyolult, elkészítettem a szutzukaki-kat, majd lerétegeztem tepsibe olajon kisütött padlizsánszeletekkel, melyeket sóztam, borsoztam és alaposan megszórtam fokhagymával. Végül az egészet nyakon öntöttem paradicsomszósszal és sütőben megsütöttem. Én nagyon szeretem az ilyen jellegű ételeket :)
Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).
Comments