A "sutzukaki" egy általunk nagyon szeretett étel. Paradicsom-szószos fasírtok, melyeknek erőteljes kömény ízesítésük van. Az a tapasztalatom, hogy habár eredetileg a szutzukaki kifejezés csakis erre a köményes paradicsomos fasírtra vonatkozott, manapság már bármilyen paradicsomszószos húsgolyót így neveznek Görögországban. A receptet már párszor leírtam ( ITT, ITT és a paleo változatát ITT), viszont arról nem számoltam be, hogy kipróbáltam padlizsánnal a sütőben egy régesrégen evett Pelloponézoszi étel emlékét alapul véve. Az elkészítés nem volt bonyolult, elkészítettem a szutzukaki-kat, majd lerétegeztem tepsibe olajon kisütött padlizsánszeletekkel, melyeket sóztam, borsoztam és alaposan megszórtam fokhagymával. Végül az egészet nyakon öntöttem paradicsomszósszal és sütőben megsütöttem. Én nagyon szeretem az ilyen jellegű ételeket :)
No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem.
Comments