Skip to main content

Totu készítése házilag és fahéjas, almás totukrém

Rendezgettem a mélyhűtőmet és megint belebotlottam a már nagyon régen eltett tojásfehérjékbe. Olyan régen tettem el őket, hogy most kivettem, hogy kidobjam az egészet. Aztán eszembe jutott, hogy jó lesz Totunak, végülis Totu készítésekor felfőződik, így nagy bajom nem lehet tőlük. Aki csak görög dolgokra kíváncsi, az most lapozzon tovább.....
A Totu paleo körökben jól ismert, tojásból készül és helyettesíti a túrót, tejfölt azoknál, akik nem szeretnének vagy nem tudnak tejfehérjét fogyasztani. Az elnevezés a kezdőbetűk összevonásából jön: TOjás TÚró. Nagyon egyszerű az elkészítése és valóban teljesen túró állagú és ízű a végeredmény. Először készítettem, mert eddig én sem nagyon hittem, hogy lehet olyan, hogy túró ízű valamit kapjunk tojásból, de végül lehet :) Azt hiszem 6 tojásfehérjéből kaptam kb. 200 gr Totut. A fehérjéket nem számoltam meg, mert eredetileg ki akartam őket dobni, illetve a kutyának adni. Tehát TOTU.


Hozzávalók 100 gr Totuhoz

* 3 közepes vagy nagy tojásfehérje
* legalább 1 l víz
* 1/2 citrom leve vagy aszkorbinsav
* só

Elkészítés

A forrásban lévő sós, savanyú vízbe beleteszem a tojásfehérjéket és 2-4 percig főzöm őket, amíg jól kicsapódnak. Ekkor leszűröm (én a  képen látható tüllbe tettem), kinyomogatom és ha túrónak használom, villával összetöröm. Teljesen túró állaga lesz. A savanyúságán a citromlé mennyiségének a változtatásával tudunk változtatni.

Almakrém

Hozzávalók

* 100 gr Totu
* 1 ek kókusztejszín
* 1 ek eritrit 
* 1/ alma meghámozva, pucolva
* fahéjpor ízlés szt. vagy egyéb fűszerezés ízlés szt.

Elkészítés

Minden hozzávalót összeturmixolunk. Én 2 ek eritritet tettem bele, mert az eredeti receptben ez szerepel, de nekem szörnyű édes volt, ezért is írok csak 1 ek eritritet a receptben. A végén az alma másik felével díszítjük, megszórjuk megint fahéjjal és tálaljuk. Aki cukrot használ: kb ugyanannyi mennyiség kell mint eritritből.
A krémet el tudom képzelni süteménybe is, némi zselatinnal fixálva..




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..