Skip to main content

Tarka barka torta gabonamentes piskótából

Ezt egy szülinapos torta, amit még márciusban készítettem és nagy meglepetésemre felfedeztem, hogy nem tettem fel a blogba, ezt most pótolom. A piskótája nagyszerű, viszont a krémen lehet javítani, a krémhez nincsenek is meg a pontos hozzávalók.




Hozzávalók a piskótához:

* 10 tojás
* 4 púpozott ek mandulaőrlemény (héj nélküli mandula)
* 2 p. ek. mandulaliszt (nálam az, ami a mandulatej készítése után marad)
* 1 p. ek. kókuszliszt
* 1 ek psyllium husk (útifűmaghéj)
* 5 ek eritritol

A kakaóshoz pluszban:

* 1 tk szódabikarbonát
* 1 ek citromlé
* 2 ek víz

A mákoshoz pluszban:

* 2 ek darálatlan mák



Elkészítés:

Először felverem a tojások fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével. Mikor jó kemény, belekavarom egyenként a tojások sárgáját és minden más alapanyagot, kivéve a plusz hozzávalókat melyek a kakaós és mákoshoz kellennek. Tehát elkészítem a fehér lisztekből, őrleményekből az alappiskótát, majd három részre osztom. Az egyik rész így marad,a  második rész lesz a kakaós, ide beleteszem a kakaóshoz való alapanyagokat, a  harmadik lesz a mákos, ebbe beleteszem a mákot.





A három különféle piskótát egymás mellé egy 24 cm-s formába kanalazom.




180 fokos, előmelegített sütőben kb 35 perc alatt készre sütöm.



Hagyom kihűlni, majd három lapot vágok.


Elkészítem a krémet. A krémhez én kókusztejszínt vertem fel, de sajnos kicsapódott, így végül zselatinnel kikavartam és gyümölcsöket, édesítőt tettem bele, ezzel kentem meg a lapokat. De bármilyen krém talál bele, úgyhogy ez ízlésfüggő.


Összeállítás után jót tesz neki, ha pár órát áll, hogy a krém átitassa a piskótát, pont mint a lisztes piskóta esetében. A lisztes piskótáimat mindig meglocsolom cukorsziruppal is, de mivel ebbe nem használtam cukrot, ezért ezzel a módszerrel nem éltem. Habár nem árthatna neki egy nagyon lightos mézes szirup.. Mindenesetre a piskóta nagyon ízlett és nagyon látványos is volt.



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..