Skip to main content

Olívabogyós "kubai" kenyér (Ελαιόψωμο)

Egy kubai kenyérnek nevezett kenyérrecept forog a gasztroblogokon körbe körbe, mint maga a kubai tánc és ritmus:) Több gasztroblogban megtalálható, én most az Ági receptjét linkelem be,  mert ő is olívásan készítette, igaz én dupla adag olívát pakoltam bele. A kenyér valóban olyan, amilyennek máshol is leírják, ropogós héjú és puha belű, másnap is, nagyon finom. Én száraz élesztővel készítettem és ahogy belezuttyintottam a nagyon forró vizet, biztos voltam benne, hogy ebből aztán semmi nem lesz és láss csodát, az élesztő nem égett le, a kenyér csodálatosan felnőtt és nagyon hamar! Jöjjön hát ennyi bevezető után maga a recept.



Hozzávalók

200 gr rétesliszt
300 gr finomliszt
2 tk tengerisó
1 tk cukor
25 gr friss élesztő vagy 1 tasak száraz élesztő
300 gr FORRÓ víz

(( Eredeti recept:
1,2 - 1,4 liter / 5 - 6 csésze liszt
2 csomag szárított élesztő
1 ek só
2 ek cukor
500 ml / 2 csésze forró víz
opp. szezámmag, mák ))

A hozzávalókat összegyúrom és félreteszem kelni. Egy negyed óra alatt megkel a tészta a forró víz miatt. Időközben kimagozom az olíváimat, majd apró darabokra vágom (kb. 2 maréknyit) és miután a  tészta megkel, újból átgyúrom, ez alkalommal belegyúrva az olívákat is.Vizes kézzel átsimogatom a kenyeret és gőzös sütőben 45 perc alatt szép barnára sütöm.




Comments

Mági said…
Ó, annyira örülök, hogy megsütötted, az imádott "kenyerem". ( Milyen érdekes, hogy egy másik kenyér kapcsán jutottam hozzád. ) Remélem, tetszett és elégedett vagy a recepttel. Már sokféle képpen variáltam és mindig siker.
Nagyon-nagyon szép lett, mester vagy!
( Az Ágni, az Ágnes? )
Agni said…
Szia, igen, Ágnes:) nagyon finom volt, egy baj van, ritkán csinálom ugyanazt így nem tudom kiélvezni az ízeket:) De ezt többször meg fogom sütni:) Köszi!:)
Mági said…
Szia Ágnes!
Köszönöm.
Én is ritkán ugyanazt...
Gyönyörű dolgokat készítesz.
Szép hetet.
Erika said…
Na én 3x kezdtem neki és 3x nem sikerült. A tészta egyszer sem kelt meg, de ugyanez a recept langyos vízzel gyönyörű kelt tésztát eredményezett. Úgyhogy én feladom, maradok a langyos vizes kelesztésnèl. :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..