Skip to main content

Olívabogyós "kubai" kenyér (Ελαιόψωμο)

Egy kubai kenyérnek nevezett kenyérrecept forog a gasztroblogokon körbe körbe, mint maga a kubai tánc és ritmus:) Több gasztroblogban megtalálható, én most az Ági receptjét linkelem be,  mert ő is olívásan készítette, igaz én dupla adag olívát pakoltam bele. A kenyér valóban olyan, amilyennek máshol is leírják, ropogós héjú és puha belű, másnap is, nagyon finom. Én száraz élesztővel készítettem és ahogy belezuttyintottam a nagyon forró vizet, biztos voltam benne, hogy ebből aztán semmi nem lesz és láss csodát, az élesztő nem égett le, a kenyér csodálatosan felnőtt és nagyon hamar! Jöjjön hát ennyi bevezető után maga a recept.



Hozzávalók

200 gr rétesliszt
300 gr finomliszt
2 tk tengerisó
1 tk cukor
25 gr friss élesztő vagy 1 tasak száraz élesztő
300 gr FORRÓ víz

(( Eredeti recept:
1,2 - 1,4 liter / 5 - 6 csésze liszt
2 csomag szárított élesztő
1 ek só
2 ek cukor
500 ml / 2 csésze forró víz
opp. szezámmag, mák ))

A hozzávalókat összegyúrom és félreteszem kelni. Egy negyed óra alatt megkel a tészta a forró víz miatt. Időközben kimagozom az olíváimat, majd apró darabokra vágom (kb. 2 maréknyit) és miután a  tészta megkel, újból átgyúrom, ez alkalommal belegyúrva az olívákat is.Vizes kézzel átsimogatom a kenyeret és gőzös sütőben 45 perc alatt szép barnára sütöm.




Comments

Mági said…
Ó, annyira örülök, hogy megsütötted, az imádott "kenyerem". ( Milyen érdekes, hogy egy másik kenyér kapcsán jutottam hozzád. ) Remélem, tetszett és elégedett vagy a recepttel. Már sokféle képpen variáltam és mindig siker.
Nagyon-nagyon szép lett, mester vagy!
( Az Ágni, az Ágnes? )
Agni said…
Szia, igen, Ágnes:) nagyon finom volt, egy baj van, ritkán csinálom ugyanazt így nem tudom kiélvezni az ízeket:) De ezt többször meg fogom sütni:) Köszi!:)
Mági said…
Szia Ágnes!
Köszönöm.
Én is ritkán ugyanazt...
Gyönyörű dolgokat készítesz.
Szép hetet.
Erika said…
Na én 3x kezdtem neki és 3x nem sikerült. A tészta egyszer sem kelt meg, de ugyanez a recept langyos vízzel gyönyörű kelt tésztát eredményezett. Úgyhogy én feladom, maradok a langyos vizes kelesztésnèl. :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..