Skip to main content

Szendvicskenyér fázisfotókkal (Ψωμί τοστ)

Hű de régóta készültem ezt megsütni! Végre tegnap nekifutottam. Mióta az első hamburgerzsemlémet elkészítettem, folyamatosan gyártom őket. De nem szeretném, hogy hamar beleunjon gyermekem, így ezzel a szendvicskenyérrel fogom váltogatni. Az elkészítése rém egyszerű, a stikli itt is, mint minden kelt tésztánál abban van, hogy időben el kell kezdeni, időt kell rászánni és türelmet, gyengédséget:)

A tésztát nem egyszerű élesztővel kelesztem, hanem először készítek neki egy élesztős kovászt a következőkből:


Kovász hozzávalók:
* 1 dl tej
* 10 dkg liszt
* 2 dkg élesztő vagy 1 tasak száraz élesztő, 1/2 kg liszthez való
* csipet cukor

Ezt félreteszem langyos helyre és hagyom szépen megkelni, amíg a képen látható kinézetele lesz.


Mikor ilyen szépen felhólyagosodott, összekeverem kézzel vagy mixerrel a többi hozzávalóval. Akinek a mixere ilyen régi típusú mint az enyém, inkább kézzel, mert a mixerecském nyögött. A legjobb kenyérsütőgépben dagasztani, nekem nincs, a régi elromlott, új még nem lett.

Kenyértészta hozzávalók:
* 2 dl langyos tej
* 40 dkg liszt (BL 80-s)
* 2 tk só
* 2 evk tejpor vagy 2 burgonyapehely (én ezt kihagytam mert nem volt itthon)
* 1 tojássárga
* 4 dkg olvasztott vaj


Félreteszem, megkelesztem.





Kevés liszttel szép labdává formázom, majd négybe vágom.



Minden darabot keskeny csíkká  nyújtok és egyenként egymás mellé teszem őket a hosszú cake-formámba.




Nylonzacsiba teszem, mert így még szebben megkel és hagyom háromszorosára kelni.



Ollóval bevagdosom minden tésztadarab tetejét.


A megmaradt tojásfehérjét egy kanál vízzel felverem és megkenem a tésztát vele. 200 fokra melegített sütőben sütöm 10 percet majd még 25 percet 180 fokos sütőben.





Nem olyan szép mint Limara-é, de így is meg vagyok elégedve vele:)

Mi is kaphatunk belőle?


Comments

Limara said…
Nagyon szép lett! :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..