Már rég vágytam ennek a receptnek az elkészítésére. A görög sztifádó rokona, Franciaországban, a Loire vidékén készítik így. Mivel beleillik a mediterrán étrendbe, ezért ahogy a TV-ben megláttam anno, elhatároztam, valamikor elkészítem. Most eljött az ideje és miközben az ortodoxok megkezdték a böjtöt, én egy nehéz, fűszeres, ünnepi ételt készítettem. Megállja a helyét akár a karácsonyi ünnepekre készített ételek között is.
Az eredmény - nem azért, hogy dicsekedjek:) - de minden várakozásom felülmúlta:)
Hozzávalók:
- 1/2 kg kockákra vágott jó minőségű színtiszta marhanövendék hús
- 2 nagy hagyma apróra vágva
- 1 csésze olívaolaj
- csipet köménypor
- csipet oregano
- 2 darabka fahéjág
- 3-4 szegfűszeg (nem szegfűbors!)
- 5-6 borsszem
- csipet kakukkfű
- 1 kiskanál durva tengeri só
- 1 babérlevél
- 5-6 bébi savanyú uborka
- 1 lk. mazsola
- 3 lk. paradicsompaszta
- 1 lk piros édespaprika
- 3 cikk fokhagyma
- 2 sárgarépa karikára vágva
- 1 csupor piros bor
A képen nálam több látszik, mert majd 2 kg húst készítettem el, kétszer eszünk belőle és egy adag lefagyasztásra is kerül, a paradicsomos húsokat nagyon jól lehet készen is fagyasztani. A december nagyon menős-jövős hónap, jó lesz ha van kapd elő kaja.
Remélem semmit nem felejtettem ki, elég sok a hozzávaló, de isteni íz kerekedik belőle.
Az elkészítés a szokásos.
A húst megpirítom jól minden oldalán, hogy kéreg képződjön rajta. Mikor kész, felöntöm a borral, átteszem a fazékba. A hagymát pirítom, majd a répát és fokhagymát. Utána mindent szépen összeöntök, összekavarok, elgondolkodom azon, nem-e maradt valami ki és hagyom 2 órát nagyon lassú tűzön rotyogni, amíg vaj puha lesz a hús és sűrű, komoly althangon fel-feltottyanó a mártás:)
Comments
Nyugodtan felteheted a cukrászdás postomat. Köszönöm! Örülök, hogy tetszett :).
Én meg ezt a sztifádót fogom kipróbálni a héten.