Skip to main content

Liszt és cukormentes diós répás muffin

Ez egy nagyon ízletes muffin, annak ellenére, hogy a kinézetele nem olyan szép, mint egy búzalisztből készült muffiné. Az elkészítése nagyon egyszerű és a végeredmény nagyon finom! :)

Hozzávalók:

* 225 gr reszelt sárgarépa
* 40 gr kókuszreszelék
* 1 tk vaníliakivonat (1 kk vaníliapor)
* 1 tk fahéjpor
* 2 ek méz
* 2 ek stevia por
* 1 citrom vagy 1 narancs leve
* 2 tojás
* 80 gr dió aprítva
* 60 gr mazsola
* 100 gr hajdina pehely v. liszt
* 1/2 cs sütőpor







Elkészítés:

A répát megmostam, megpucoltam, majd a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem. A citromot kifacsartam. A tojások sárgáját elkülönítettem a fehérjétől, a fehérjéket kemény habbá mixeltem. Mindent összekavartam, legkésőbb a fehérjéket adtam hozzá a tésztához, óvatosan alaposan összekevertem. 12 muffinos tepsibe papírokat tettem és mindegyikbe jutott 2 ek massza. Előmelegített 180 fokos sütőben 35 percet sütöttem középső rácson.





Megj.:
A recept INNEN származik, ahol 15 perc sütést javasolnak, de nekem úgy túl puhának tűnt. Így pont megfelelő az állaga. 

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..