Skip to main content

Fogyasztó, méregtelenítő, hűsítő nyári ital

A napokban a Facebook oldalakon "sétafikált" egy német orvos által javasolt fogyasztó ital. Nem sikerül megint megtalálnom azt az oldalt, de mikor elolvastam, gyorsan lejegyeztem, majd elkészítettem. Nem annyira a fogyásért, hanem inkább azért, mert finomnak ígérkezett és cukormentes! Aztán megfeledkeztem róla és 2 nap múlva került elő a hűtőből. Nagyon finom!

A hozzávalókat csak össze kell kavarni, majd az egészet 1 napot érleltetni a hűtőben. Jöjjön a recept.

Hozzávalók:

2 l víz
egy 3 cm-s darab gyömbér gyökér, reszelve
1 kígyóuborka, reszelve
1 nagy citrom szeletelve
12 mentalevél

Vájon egészségetekre! :)

u.i.
Közben megjött az infó, a neten Sassy vízként lehet vele találkozni. Nagyon vízhajtó hatása van, alacsony vérnyomás esetén nem kell sokat inni belőle!

Comments

Márti said…
Ez tényleg finomnak látszik! köszi,kipróbálom :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..