Skip to main content

Cukormentes meggyes piskóta

A cukor méreg. Sok helyen lehet erről olvasni. Méreg vagy nem, egy biztos, jót nem nagyon tesz, ráadásul csak hizlal. Fejembe vettem, hogy kísérletezek a cukorelhagyással. No nem fanatikusan, mert nincs diabetes-em, amennyire tudom, de ahol lehet, ott elhagyom. Vannak azok a  jó szirupos görög édességek, azokat csak cukorral érdemes elkészíteni, viszont van egy csomó finom sütemény, amit lehet cukormentesen, vagyis cukor helyett pl. Stevia-val, ami ugyancsak természetes anyag, hisz egy édes növény kivonata. Ma kipróbáltam a meggyes piskótát Green Canderel-l, ami Stevia-t tartalmaz édesítő gyanánt. Nem reklámozni akarom őket, de ha máskor tudni akarom miből mennyit, muszáj leírnom, mit használtam.

A sztori annyiban érdekes még, hogy elvétettem az arányokat. A kb. 200-300 gr cukor helyett kb. 10 kanál canderel-t kellett volna tegyek, én pedig tettem 1,5 kanállal. Igen, egy és fél kanállal :) Hogy milyen lett? Hááát..folyton rájárunk, még én is, pedig 2 napja diétázom a gyomrom miatt. Úgyhogy jelentem, nagyon jó lett, még ilyen kevés édesítőszerrel is, igaz a meggy finom édes volt.

Hozzávalók egy nagyobb pirex tepsihez:

* 6 tojás
* 100 ml olívaolaj
* green canderel stevia (kb. 10 lk)
* 6 lk liszt
* 2 kk citromreszelék
* 3 ujjnyi maradék tej és tejföl a friss kecsketejből
* 1/2 kk szódabikarbonát


Elkészítés:

A tojások fehérjét külön felvertem, hűtőbe tettem. A tojássárgákat a lassan adagolt olajjal összemixeltem, majd hozzáadtam annyit a lisztből, amennyit felvett úgy, hogy még folyós maradjon. Minden mást hozzáadtam, kivéve a tojásfehérjét. A tojásfehérjét kanalanként adagoltam felváltva a maradék liszttel, és lassan, kézzel kavartam össze az egészet. Kiolajozott, lisztezett tepsibe tettem, megpakoltam a kimagozott, lisztezett meggyel. 180 fokon 30 perc alatt kész volt.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..