Újabban egészséges(ebb) receptek után kutatok. Mielőtt jobban utánakerestem volna, úgy hittem, a kukorica egészséges eledel, főleg azoknak lehet nagy segítség, akik gluténmentesen étkeznek. Aztán felfedeztem, ez nem egészen így van. A lényeg annyi, hogy a kukorica egy vitaminrabló élelmiszer, mely nem fedezi a saját maga emésztéséhez szükséges vitaminfedezetet, emésztés során B1, B2, B3 , B5 és H vitaminokat von el a szervezettől. A sok kukoricaevés pedig súlyosabb dolgokhoz is vezethet, de ezt mindenki maga kikeresheti az interneten. Egy nagyon jó összefoglaló ITT olvasható a témában. Viszont semmi akadálya annak, hogy ritkán fogyasszuk. Az alábbi recept egy nagyon finom sütemény leírása, mely akkor a legfinomabb, ha fagylalt-gombócokkal tálaljuk. A képeken nem ilyen tálalásban szerepel, mert elfelejtettem, hogy van fagylalt is itthon :)
Hozzávalók:
* 125 gr vaj
* 1 csésze finomliszt (200 ml)
* 3/4 csésze darált mandula v. mandulaliszt
* 3 kk sütőpor
* csipet só
* 1/2 csésze kukoricadara (polenta)
* 4 tojás
* 1 csésze kristálycukor
* 1 kk vaníliapor
* 1 lk citromreszelék
* 1 citrom leve
A sziruphoz:
* 1 csésze víz (250 ml)
* 1/2 csésze cukor
* 1 citrom leve és pár darab citromhéj
* 2 lk citromlikőr (elhagyható ha nincs otthon)
Tepsi: 25 cm-s kerek
Elkészítés:
Először a vajat megolvasztottam a mikróban, majd hagytam szoba-hőmérsékletűre hűlni. Közben előkészítettem a többi hozzávalót. A tojásokat a cukorral fehér habbá mixeltem, kb. 10 percet hagytam a gépet dolgozni, amíg kétszer akkorára nőtt a hab és jól kifehéredett. A száraz hozzávalókat jól összekevertem. Mindent összekavartam a mixer legalacsonyabb fokán, majd beleöntöttem a kiolajozott, lisztezett tepsimbe. Betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után lehúztam 180 fokra. 35 perc alatt készen volt.
A fenti mennyiségeken annyit változtattam, hogy még plusz 2 lk lisztet adtam hozzá, mert nagyon folyósnak tűnt a tészta.
Mikor megsült, kivettem és hagytam szoba-hőmérsékletűre hűlni. Közben elkészítettem a szirupot.
Mindent összeöntöttem egy kis lábosba és 5 percet főztem. A forró szirupot ráöntöttem lassan a már nagyjából kihűlt süteményre. Kb. 1 óra múlva mindent beszívott. Ekkor tányérra borítottam és tálaltam is vasárnapi, ebéd utáni desszertnek. Férjemnek nem volt elég szirupos, még nyakon öntötte pár kanál diós sziruppal ami a már leírt diós édességről származott :)
Comments