Skip to main content

Hideg uborkaleves

Már annyiszor beleütköztem a neten ebbe a "levesbe", de sehogyse akaródzott kipróbálni. Egyrészt mert ez majdnem olyan mint egy enyhe és folyós tzatziki, másrészt meg tudtam, görög családom torkán akkor sem fogom tudni legyúrni, ha ettől függne az életük :) Jött egy szép nap azonban, mikor kaptam legalább 50 db kígyóuborkát. Ugyan fiam csak ezt eszi salátának, de azért ami sok, az sok. Így eljött az ideje a kísérletezésnek. Elkészítettem hát egy finom uborkalevest, miután elolvastam vagy 10 féle receptet a neten. Leírom hát legyen meg a  blogban. Én nagyon szeretem és előszeretettel fogyasztom valamikor a reggeli és ebéd között, mikor már kezdek éhes lenni. Hihetetlenül hűsít és nyugtat, pedig nem dicsekedhetek az utóbbi időben erős gyomorral. Tehát bátran kipróbálásra fel!


Ahogyan én készítettem:

Hozzávalók:

2 nagy kígyóuborka
kb. 400 gr lecsöpögtetett joghurt
2 cikk átpréselt fokhagyma
2 ek apróra vágott kapor
kb. 100 gr tejfölös kecsketej
2 lk olívaolaj
1 citrom leve (kóstolgatni kell!)
só, bors
0,5 kk mustár
0,5 kk balzsamecet
2 ek cukor (én 1 tabletta stevia-t tettem bele)

Az uborkát legyalultam, besóztam és hagytam 1 órát állni. Utána kissé kinyomogattam, majd betettem a turmixba minden más hozzávalóval együtt. Utólag gondoltam arra, hogy a levét nem kellett volna kiöntsem, hisz végülis ez egy leves. Kevés vízzel is pótolgattam turmixolás közben, amíg nekem tetsző állagú lett. kóstolgatni kell a citrom miatt is, ne legyen túl savanyú. 

Finomabb ha nem rögtön fogyasztjuk, hanem legalább 1 órát hagyjuk a hűtőben, érjenek össze az ízek.

Jó étvágyat hozzá!

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..