Skip to main content

Szirupos kanalas édesség citromból

Készítettem már meggyből, vadmandarinból, bergamotból. Igazán nem is tudnám megmondani, melyik a jobb :) Citromból most próbáltam először, de nagyon nagyon finom lett. És remek az is, hogy ha pl. megunnám, csak összemixelhetném és rögtön lekvárt kapnék belőle :)

Ahogy előbbi bejegyzéseimben írtam (Kesernyés citromlekvár, Limonádé), rengeteg citromot kellett az idén feldolgoznom. Még mindig van jócskán belőlük, de a citromban az a jó, hogy nagyon sokáig eláll hűtőben. Ami megmaradt, azokat próbálom tartogatni, mert rengeteg étel citromos és majdnem naponta szükségem van rájuk. A citromos kanalas édességgel már évek óta szemezgetek, de valahogy eddig nem volt kedvem nekiállni. Az idén azonban elhatároztam magam, hogyha már ennyi citrom, hát kipróbálom. Nem is bántam meg, illetve az alakom az bánja :)
Hozzávalók:

1 kg vastag és lereszelt héjú citrom, kb. 17 nagy darab
1 kg kristálycukor
4 pohár víz (1 l)
1 kk vanília vagy 1 ágacska citrom-muskátli
2 citrom leve

Elkészítés:

Először is le kell szögeznem, hogy ehhez az édességhez a kimondottan vastag héjú  kezeletlen citromok a megfelelőek. A citromokat alaposan megmosom, majd a héjuk sárga részét finoman lereszelem, pont úgy, mint a vadmandarin és a bergamot esetében. A lereszelt héjat kristálycukorral elkeverem és lezárt üvegben a hűtőszekrényben tárolom. Akár 1 évig is eláll, persze ideje nem lesz túl sokat üldögélni a polcon, mert minden süteménybe kerül belőle.
A lereszelt citromok héját szépen levágom, valahogy úgy, ahogyan a narancsot szoktuk pucolni. Vigyázok, hogy lehetőleg szépen egyben jöjjenek le a citromról, ehhez először hosszában 4 csíkot vágok a citromra, majd utána leszedem a héjat a 4 vágás mentén. A citromhéjat hosszúkás csíkokra (Julienne) vágom.






A Julienne-re vágott héjakat vízben 15 percig főzöm. Hideg vízben teszem oda, majd a fövés pillanatától számolom a 15 percet.Ekkor a héj már megpuhul. Leöntöm róla a vizet és a héjakat félreteszem. A lábosban a kimért vizet a kimért cukorral 15 percet főzöm, majd beleöntöm a héjakat. Még körülbelül 30-40 percre van szükség ahhoz, hogy a héjak teljesen megpuhuljanak és a szirup megfelelő vastagságú legyen.

A szirup vastagsága akkor a megfelelő, amikor egy mélyhűtőbe lévő tányérra csepegtetve belőle, pár perc után kissé bőrös lesz a teteje és ha az ujjamat áthúzom rajta, a kis ösvényt amit az ujjammal csináltam, nem önti el két oldalról a szirup.





A szirupos kanalas édességeket mindig egy pohár hideg vízzel szolgálják fel. A görögök úgy tartják, ezek az édességek egészségesebbek az európai habos-babos-tejszínes süteményeknél, mert ugyan van bennük cukor, de legalább nincs benne ételszínezék és koleszterinbomba tejszín vagy krém. Mivel ez egy tömény édesség és nem lehet belőle sokat fogyasztani egyszerre, lehet, hogy igazuk is van :)

Egyéb szirupos, kanalas édességeim:

Szirupos kanalas meggyes édesség
Szirupos kanalas édesség vad mandarinból
Szirupos kanalas édesség bergamotból


Comments

Ary said…
Szia Ági!
Szeretem a receptjeidet,nagyon hasznosak számomra itt Görögországban.Gratulálok a filmedhez!Igen élvezetes volt még nekem is.
Kanalas édességet csinálok éppen a recepted alapján, amiben írsz 2 citrom levét is, de azt nem, hogy mikor teszed bele.Erre lennék kíváncsi.
üdv.: Sz.Ari
Agni said…
Szia,a vége fele teszem bele és kóstolgatom is, hogy mennyire jó. Sok sikert!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..