Skip to main content

Kesernyés citromlekvár

A tegnap írtam, hogy elkezdtem a rengeteg citrom feldolgozását, mert sajnálnám, ha akár egy is rám-romlana. Nemcsak olyan időkben élünk, ahol már nem lehet ilyesmit megengedni lelkiismeret-furdalás nélkül, de amúgy vétek kidobni azt, amit a föld megtermett és ingyen nekünk adott. Ráadásul minden citrom bio, vagyis kezeletlen, egyenesen barátaink fájáról. A citromlekvárral tavaly is kísérleteztem (Citromlekvár). Nem volt rossz, de nem volt az igazi. A családnak ízlett, de én valahogy másképpen képzeltem el. Így az idén más recept után néztem. Ez a recept azoknak lehet kiváló, akik szeretik a kesernyés ízeket. A görögök általában minden citrusfajtát először főzéssel, áztatással megszabadítanak a kesernyés íztől, ez ennél a receptnél nem érvényes, emiatt elég gyors és egyszerű az elkészítése.
Az alaprecept szerint a hozzávalók:

* 800 gr citrom
* 1,5 kg cukor
* 2 l víz

Elkészítés:

a citromokat alaposan meg kell mosni és megint hangsúlyozom, ez a recept is kezeletlen citromokra érvényes! Ha a citromot valamilyen tartósítóval kezelték a hosszú utazásuk miatt, akkor az éppen a héjban található, tehát hiába is mossuk le szappannal, akkor is ott lesz. Tudom, hogy otthon nem igazán lehet tudni, honnan származik a bolti citrom és a bio az valóban az-e, ezért most bocsánatot kérek, hogy olyan recepteket írogatok be, melyek elkészítése otthon majdhogynem megvalósíthatatlan, no de vannak itt Görögországban is jócskán magyar olvasóim :), otthon pedig lehet vannak többen olyanok, akik Görögországi rokonoktól kapnak kezeletlen citromot, nekik jól jöhet egy-két recept. Ha gyakorlatba nem is ültethető, azért érdekes lehet elolvasni, ki nem hagyhatom, hisz a görög konyha egyik alapanyaga a citrom.

Miután a kezeletlen citromokat is szappannal és folyó víz alatt megmostam, feltettem őket a 2 l vízben főni. Hideg vízzel kezdtem, majd felforrás után lehúztam és lassú tűzön hagytam kb. 1,5 órát főni őket fedetlenül. Mivel azonban szeretnek a víz tetején úszkálni, ezért egy kistányért tettem rájuk nehezékül. 1,5 óra után puhák voltak, egy villát könnyen beléjük lehetett szúrni. Az 1,5 óra lehet akár 1 óra is, ha a citromok puhák! 


Szétnyitottam őket, a belüket kihúztam egy mokkáskanállal és minden magot kihalásztam egyenként, majd kidobtam őket. A fövővizet lemértem és kipótoltam még hideg vízzel, úgy, hogy 1,5 l legyen. Ebbe beletettem a citromok mag nélküli belét és a csíkokra vágott héjat. Beletettem az 1,5 kg cukrot is, felfőztem, majd  lassú tűzön addig főztem, amíg megkötött, kb. 30 perc..
A legegyszerűbb módja annak, hogy lássuk, megkötött-e a lekvárunk a következő: beteszünk egy kistányért a mélyhűtőbe. Mikor úgy gondoljuk a lekvár készen van, kivesszük a tányérkát és csepegtetünk rá a forró lekvárból. Akkor van kész, ha pár perc múlva, tehát a lekvár kihűlése után, a tetején vékony bőr képződik. Ez a lekvár színt is változtat, kissé megbarnul, ugyanakkor a fövő lekvár felszínét is teljesen ellepi a hab, amikor kész. Ez a hab a vastag pektines anyag fövéséből ered, ahogy a sok kis hólyag egymás mellett pukkadozik, és nagy-része nem marad meg, mikor a tűzet kikapcsoljuk alatta.

Miután a magtalan citromokat visszatettem főni, a lekvárosüvegeket betettem szájukkal lefelé a sütőbe sterilizálni, 100 fokra állítva a sütő hőfokát. Mivel mindegyiknek fém kupakja van, azokat is melléjük tettem.

Mikor a lekvár kész volt, leszedtem a kevés habot ami rajta volt, majd beöntöttem az üvegekbe (4-5 üvegre van szükség). Rájuk szorítottam a kupakokat, majd fejjel lefelé hagytam kihűlni.
Ma reggel már citromlekváros kenyeret reggeliztünk :)





Egyéb citromos étkek

Citromos olajos öntet
Citromos tojásos öntet

Apróhal sütőben
Articsóka a'la polita
Citromos csirke, Citromos csirke 2
Tyúkleves
Halleves, Halleves 2
Húsgombócok sütőben
Húsgombóc-leves
Frikaszé
Szőlőlevél töltike
Töltött káposzta
Oreganós szardínia
Zelleres disznóhús

Citromos muffin
Citromos keksz
Mandarin-citrom-narancs sütemény

Limonádé


Comments

Anikó said…
Gyönyörű lett a citromlekvárod, nagyon guszta, ez nálunk vagy kimarad, vagy, ha látok üzletben, pl.a Culinarisban, ahol kizárólag külföldről behozott delicatesse kapható, isteni finomságok, na esetleg ott tudok venni készen lekvárt, pl. így veszem a fügelekvárt, imádom:-)))
Azért szerencsére nekem is van mit befőznöm itthon, az eper, sárgabarack, őszibarack,rebarbara,alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, hogy ne is soroljam tovább, szóval van mit kennünk a vajaskenyérre, még van a narancslekváromból is, amit 2 éve főztem kezeletlen narancsból, na az is isteni finom lett:-))))
Más ország, más gyümölcs, más lekvár:-))))
Agni said…
Hát igen :) Itt is van pl. szilva, de az a jó lila hosszúkás csak importból van és bűn drága..

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..