Skip to main content

Szmirnai kuluri (Kis-Ázsiai hagyományos keksz) - Κουλουράκια σμυρνέϊκα

Húsvéti főpróbaként készítettem egy nagyon finom kekszet, amit itt Szmirnai kuluri-ként ismernek a görögök, mert a Szmirnai görögség egyik hagyományos száraz-sütije. Én is nagyon szeretem, mert vajjal készül, ami nagyon finom aromát ad a keksznek. 
Nem nehéz elkészíteni, még igazán gyúrni sem kell ha van mixer otthon. A kenyérdagasztógép ehhez nem megfelelő, mert először fényesre és habosra kell a vajat a cukorral keverni, ehhez nagy forgássebesség és habverő karok szükségeltetnek. Miután a vaj és cukor habos-fényesre van kavarva, a többi már egyszerű és nagyon hamar elkészíthető. 
A Szmirna-i kuluri-nak mindig csónakformát adnak, úgy tartják, talán azért, mert  a Szmirnai asszonyok és azoknak leszármazottjai így szeretnének megemlékezni tragédiájukról, a Kis Ázsiai partokról való kiűzetésükről, azokról a napokról amikor hajóval érkezett az, aki túlélte, Görögország földjére.
Lássuk hát a receptet!
Hozzávalók:
250 gr puha vaj
3/4 csésze cukor
2 tojás
1/4 csésze tej
1 kiskanál masztix (elhagyható, csak aroma, lehet vaníliával helyettesíteni)
550 gr liszt (éppencsak annyi, hogy a kezünkre ne ragadjon, illetve ami ragad, le is jöjjön)
1,5 kiskanál sütőpor
1 tojássárga kevés vízzel hígítva a kenéshez


A puha vajat a cukorral a mixerben habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Én ezután már kézzel gyúrom össze. Lisztből annyi kell, hogy a tészta összeálljon, ne ragadjon a kezünkre. Tulajdonképpen egy nagyon puha, fehér gyurmát kell kapjunk, amely ragad picit még, de le is jön a kezünkről, ahogy formázzuk a kekszeket, ugyanakkor a kekszek is szépen összeállnak, nem esik szét az anyag a kezünkben.
Kicsípünk egy akkora darabot, ami kicsit kisebb mint egy asztalitenisz-labda és egy kb. 20-25 cm-s rudat nyújtunk deszkán. Ha a tésztának jó keksz-állaga van, akkor megtörténhet, ahogyan nyújtjuk a rudat, kicsit szakadozik a tészta. Ekkor meg kell a kezünkben kicsit nyomogatni és rögtön tovább nyújtható. Miután a rudacskát kinyújtottam, a képen látható módon behajtom és kis csónakokat formázok vele, majd a végüket kicsit összecsípem.


Sütőpapíros tepsire helyezem őket, egymáshoz nem túl közel, megkenem a tojássárgás kencével és 180 fokon 20-25 percig sütöm őket, amíg szép pirosak lesznek.
Jó étvágyat!:)


Comments

Sheila G. said…
szia, régóta olvasgatlak, és minden recept a masztixon bukik meg nálam. mi ez, miből van, és mivel lehet helyettesíteni?
Márti said…
Ez nagyon tetszik, elmentettem, köszi :)!
Agni said…
Szia Sheila, kattints rá a masztix szóra a receptben és eljutsz a kalácsbejegyzéshez, ott leírom mi a masztix. Sajnos semmivel nem lehet helyettesíteni, nagyon jellegzetes az illata..
Vicuska said…
Nagyon finom tud lenni a vajas keksz! Különlegesen készül a formázása!
Sheila G. said…
köszönöm. esetleg a neten rendelni valahol? (tudom, gugli, de te talán jobban tudod)
Erika said…
Masztixgyanta itt kapható: http://puwww.kepafalon.hu/shop-item.php?nid=523&layer=&parent=&addbasket=1

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..