Skip to main content

Hot dog kenyér fázisfotókkal

A profi oldalak azért sikeresek, mert egy halom jó szöveget tudnak folytonosan ismételni, olyanokat mint pl.: "az első magyar fázisfotós oldal" és egyéb ilyen jól hangzó dolgok:) Én is, de más gasztroblogos is fázisfotózik évek óta:) de mi szégyelljük ezt folyton hangoztatni. No de ahogy a görög mondja: "aki szégyelli magát, az veszít" és bizony ebben igazuk is van. Ami a mai témánkat illeti, még valamikor a múlt hét előtt készítettem, de mivel sok fotó tartozik hozzá és egy becsületes leírás, ezért halogattam, mert nem volt időm. Most a két nagyfiú látogatása között gyorsan beírom, mert elkallódik és legközelebb kereshetem, merre van.


Ez is kenyértészta, a következők jellemzik:
1. fontos a liszt minősége, de mivel zsemle típusú kenyér, ezért nem kenyérliszt hanem finomliszt kell hozzá
2. meleg vizecske kell hogy szépen keljen a tészta
3. akkor csillogó a teteje, ha tojással kenjük meg, én nem tettem, mert sajnáltam rá a tojást, csak tejjel kentem, ezért nem lett tökéletes a kinézetele
4. kell bele író vagy joghurt

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
140 gr joghurt
2 dl tej
1 tojás
0,5 dl olaj
1,5 tk só
1 tk cukor
2 ek burgonyapehely 
2,5 dkg élesztő vagy 1/2 kg liszthez való száraz élesztő (1 tasak)

Lisztből én a kék Allatini lisztet használom mindenhez, amibe nem kalács vagy kenyértészta kell. Ezen az van feltüntetve, hogy mindenre jó finomliszt- Joghurtból mindig a lecsöpögtetett juh-joghurtot, olajból napraforgóolajat és nem olívát.  A fentieket összegyúrom, a tejet melegen öntöm az összekavart száraz alapanyagokhoz. Jól kidolgozom a tésztát. Kapok egy 1 kg-s labdát belőle.


Ezt 5 egyenlő részre osztom. A képen látható mérlegem sajnos nem felel meg sem a hamburgerzsemle, sem a hot-dog kifli, sem a kis kalácsok készítésének, mert nem tudok vele pontosan mérni. Ugyan szemre is lehet dolgozni, de akkor lesznek a zsemlék, kiflik, stb. teljesen egyformák, ha rendesen lemérjük a darabokat, hogy egyforma súlyúak legyenek. Ehhez pedig digitális mérleg szükségeltetik, nekem ez lesz a következő szerzeményem. Nincs valaki aki a cégét szeretné reklámozni és megdobna egy céges digitális mérleggel?:)





Minden darabot először labdává formázok a kezemben, majd utána téglalap alakúra nyújtom.



A téglalap csak enyhén az, majdnem kocka. Egyik sarkától fogva szépen felcsavarom:


..majd középen félbevágom és tepsibe helyezem.






Letakarom tiszta konyharuhával és egy nylonnal, ezek mind speciálisan erre a célra vannak használva, külön fiókban állnak a konyhámban, semmi másra nem használom őket.Duplájára hagyom kelni a kifliket.





Ezután megkenem őket, legjobb tojással, hogy szép fényesek legyenek és kisütöm őket 180 fokon, középső rácson, addig amíg szép pirosak lesznek.



Fakanállal lyukat fúrok bele és beleteszem a virslit, több kevesebb sikerrel:)


Ez a recept is Limarától származik.

Comments

Vicuska said…
A több-kevesebb siker megmosolyogtatott, tetszik, jól mutat a kenyérke!
Farci said…
Nagyon guszták! :)))
Limara receptjei nálam is mindig bejönnek! :))
Ilyen nylonom nekem is van - Görögből! :)))
mmama said…
Nagyon gusztusos !
Hallod e az a mondás Rád nem vonatkozik, Te nem vagy vesztes !
Az má' igaz hogy a leveled még mindig van valahol, csak nem itt, pedig van friss hírem , emlékem, érzéseim nagyon régi pátriádról :-)
Szívesen cserélek információt :-)))

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..