Skip to main content

Szmirnai kuluri (Kis-Ázsiai hagyományos keksz) - Κουλουράκια σμυρνέϊκα

Húsvéti főpróbaként készítettem egy nagyon finom kekszet, amit itt Szmirnai kuluri-ként ismernek a görögök, mert a Szmirnai görögség egyik hagyományos száraz-sütije. Én is nagyon szeretem, mert vajjal készül, ami nagyon finom aromát ad a keksznek. 
Nem nehéz elkészíteni, még igazán gyúrni sem kell ha van mixer otthon. A kenyérdagasztógép ehhez nem megfelelő, mert először fényesre és habosra kell a vajat a cukorral keverni, ehhez nagy forgássebesség és habverő karok szükségeltetnek. Miután a vaj és cukor habos-fényesre van kavarva, a többi már egyszerű és nagyon hamar elkészíthető. 
A Szmirna-i kuluri-nak mindig csónakformát adnak, úgy tartják, talán azért, mert  a Szmirnai asszonyok és azoknak leszármazottjai így szeretnének megemlékezni tragédiájukról, a Kis Ázsiai partokról való kiűzetésükről, azokról a napokról amikor hajóval érkezett az, aki túlélte, Görögország földjére.
Lássuk hát a receptet!
Hozzávalók:
250 gr puha vaj
3/4 csésze cukor
2 tojás
1/4 csésze tej
1 kiskanál masztix (elhagyható, csak aroma, lehet vaníliával helyettesíteni)
550 gr liszt (éppencsak annyi, hogy a kezünkre ne ragadjon, illetve ami ragad, le is jöjjön)
1,5 kiskanál sütőpor
1 tojássárga kevés vízzel hígítva a kenéshez


A puha vajat a cukorral a mixerben habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Én ezután már kézzel gyúrom össze. Lisztből annyi kell, hogy a tészta összeálljon, ne ragadjon a kezünkre. Tulajdonképpen egy nagyon puha, fehér gyurmát kell kapjunk, amely ragad picit még, de le is jön a kezünkről, ahogy formázzuk a kekszeket, ugyanakkor a kekszek is szépen összeállnak, nem esik szét az anyag a kezünkben.
Kicsípünk egy akkora darabot, ami kicsit kisebb mint egy asztalitenisz-labda és egy kb. 20-25 cm-s rudat nyújtunk deszkán. Ha a tésztának jó keksz-állaga van, akkor megtörténhet, ahogyan nyújtjuk a rudat, kicsit szakadozik a tészta. Ekkor meg kell a kezünkben kicsit nyomogatni és rögtön tovább nyújtható. Miután a rudacskát kinyújtottam, a képen látható módon behajtom és kis csónakokat formázok vele, majd a végüket kicsit összecsípem.


Sütőpapíros tepsire helyezem őket, egymáshoz nem túl közel, megkenem a tojássárgás kencével és 180 fokon 20-25 percig sütöm őket, amíg szép pirosak lesznek.
Jó étvágyat!:)


Comments

Sheila G. said…
szia, régóta olvasgatlak, és minden recept a masztixon bukik meg nálam. mi ez, miből van, és mivel lehet helyettesíteni?
Márti said…
Ez nagyon tetszik, elmentettem, köszi :)!
Agni said…
Szia Sheila, kattints rá a masztix szóra a receptben és eljutsz a kalácsbejegyzéshez, ott leírom mi a masztix. Sajnos semmivel nem lehet helyettesíteni, nagyon jellegzetes az illata..
Vicuska said…
Nagyon finom tud lenni a vajas keksz! Különlegesen készül a formázása!
Sheila G. said…
köszönöm. esetleg a neten rendelni valahol? (tudom, gugli, de te talán jobban tudod)
Erika said…
Masztixgyanta itt kapható: http://puwww.kepafalon.hu/shop-item.php?nid=523&layer=&parent=&addbasket=1

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..