Skip to main content

Káposztás kocka (Ταλιατέλες με λάχανο)

Mit kereshet ez a kaja a görög konyhablogomban? Egyrészt ilyen is készül nagyon ritkán nálunk, másrészt itt is ismerik, csak kicsit másként ízesítve és rizzsel variálva, nem laskával. Nekem a magyar változat jobban bejön és mivel most csak magamnak készítettem, ezért a klasszikus, egyszerű módon készült, ahogyan Édesanyám is megfőzte annak idején. Csak most le kellett magam állítsam 2 tányér behappolása után, míg régen akár 3-4 tényárral is megehettem, nem látszott meg rajtam.
Mivel ritkán készítek, ezért nagyon örültem, hogy a görög alapanyagokból sikerült pont olyan ízt varázsolnom, amilyenre vágytam, ezért le is jegyzem a blogban, mely az aktuális szakácskönyvem:)



Hozzávalók (2 személyre):
  • 1 kisebb fej fehérkáposzta
  • 500 gr tojásos laska vagy saját készítésű kockatészta
  • kb. 1/2 borospohárnyi olívaolaj
  • 1 lk cukor
  • őrölt bors, kb. 1 1/2 kávéskanál durva tengeri só
Elkészítés:
A káposztát vékony csíkokra vágom. Az olajat felhevítem egy akkora alacsonyabb falú lábosban, melybe belefér a káposzta. A felhevített olajon karamellizálom a cukrot, majd ráteszem a  káposztát, sózom és finoman forgatgatom, amíg szép sárgára pirul és megpuhul. A jellegzetes sercegés is jelzi, amikor készen van és ha tovább hagyjuk, csak odasül. Félrehúzom.
Megfőzöm a laskát, majd leszűröm és a káposztához keverem. Alaposan borsozom, tálalom.
Imádom!

Comments

Gál Edith said…
Egyik nagy-nagy kedvencem!!!
Nagyon-nagyon szeretem!!!
A Tied is nagyon guszta! :)
Agni said…
Köszi!:) Én is imádom!!!:)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..