Skip to main content

Káposztás kocka (Ταλιατέλες με λάχανο)

Mit kereshet ez a kaja a görög konyhablogomban? Egyrészt ilyen is készül nagyon ritkán nálunk, másrészt itt is ismerik, csak kicsit másként ízesítve és rizzsel variálva, nem laskával. Nekem a magyar változat jobban bejön és mivel most csak magamnak készítettem, ezért a klasszikus, egyszerű módon készült, ahogyan Édesanyám is megfőzte annak idején. Csak most le kellett magam állítsam 2 tányér behappolása után, míg régen akár 3-4 tényárral is megehettem, nem látszott meg rajtam.
Mivel ritkán készítek, ezért nagyon örültem, hogy a görög alapanyagokból sikerült pont olyan ízt varázsolnom, amilyenre vágytam, ezért le is jegyzem a blogban, mely az aktuális szakácskönyvem:)



Hozzávalók (2 személyre):
  • 1 kisebb fej fehérkáposzta
  • 500 gr tojásos laska vagy saját készítésű kockatészta
  • kb. 1/2 borospohárnyi olívaolaj
  • 1 lk cukor
  • őrölt bors, kb. 1 1/2 kávéskanál durva tengeri só
Elkészítés:
A káposztát vékony csíkokra vágom. Az olajat felhevítem egy akkora alacsonyabb falú lábosban, melybe belefér a káposzta. A felhevített olajon karamellizálom a cukrot, majd ráteszem a  káposztát, sózom és finoman forgatgatom, amíg szép sárgára pirul és megpuhul. A jellegzetes sercegés is jelzi, amikor készen van és ha tovább hagyjuk, csak odasül. Félrehúzom.
Megfőzöm a laskát, majd leszűröm és a káposztához keverem. Alaposan borsozom, tálalom.
Imádom!

Comments

Gál Edith said…
Egyik nagy-nagy kedvencem!!!
Nagyon-nagyon szeretem!!!
A Tied is nagyon guszta! :)
Agni said…
Köszi!:) Én is imádom!!!:)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..