Skip to main content

Almás csirke (Κοτόπουλο με μήλο)

Ez sem kimondottan jellegzetesen görög étel, de a hűtőmben van egy halom alma, amit már régen fel akartam használni valamilyen ételbe. Ez egy olyan "gyorsan csapjuk össze" típusú kaja, mivelhogy nem kell hozzá sokminden, de a lehetőségek tágak, sokféleképpen el tudom képzelni a  fűszerezését. Azoknak fog ízleni, akik szeretik az édes-savanyú ízeket, mint én:)
Hozzávalók:
  • 2 csirkecomb
  • 2-3 krumpli
  • 2-3 alma
  • 1 nagy citrom leve
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:
Az agyagedényembe leterítek egy réteg vastag szeletekre vagy kockákra vágott krumplit, erre egy vastag szeletekre vágott, tisztított almaréteg kerül, mindezekre a combok. Én a húsról le szoktam húzni a bőrt, de aki rajta hagyja, gondolom még ízletesebb lesz az étel. A combokba előzetesen fokhagymaszeleteket szúrok, sózom, borsozom őket. A krumplikat is először átforgatom a citromlében és olívaolajban, majd sózom, borsozom. A combok tetejére még teszek 2 vastag szelet citromot, öntök még kb fél borospohárnyi vizet a krumplik alá, majd befedem a tálat és mehet a sütőbe. Mikor eszembe jut, ránézek:) Egy óra alatt biztosan megvan, akkor finom, ha szép lassú tűzön süldögél.

Comments

duende said…
Bármikor jöhetne! :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..