Skip to main content

Rizstál (Λαπάς)

Érdekes módon a legeslegegyszerűbb receptek sehol nincsenek megőrizve, nem találhatóak blogokban vagy szakácskönyvekben. Egyértelmű, hogy minden magára valamit adó főzni tudó háziasszony ismeri ezeket és könnyen el tudja őket készíteni. Az ilyen és ehhez hasonló receptek anyáról lányra szállnak, öröklődnek a családban, olyan magától értetődő tudományként, amiről jogosan feltételezzük, hogy adva van és nem kell őket külön megtanítani, vagy megtanulni.
Most leírom a legegyszerűbb beteggyógyító étel receptjét, ami csak létezik görög földön. Nincs olyan görög, aki ne ismerné és ne ezt fogyasztaná, ha ne adj isten megy a hasa, vagy egyéb emésztési bántalmakkal összefüggő problémája van. Mi is imádjuk és sokszor készítem téli, hidegebb estéken, csak úgy, meleg vacsorára. Tegnap grippés fiam kérésére készült, de én is belakmároztam belőle:)


Nem minden rizsfajta jó ehhez az ételhez, akkor az igazi ha az un. ragadós rizst használjuk. Ez a fajta rövid szemű, glutinos tartalma miatt ragadós,  kissé nyálkás. A hántolt változata fehér, a hántolatlan fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kiváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is. A japán fajta  kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi készítéséhez, de akár tejberizshez és egyéb desszertekhez is. Görögországban az egyik legelterjedtebb és legolcsóbb típusú ragadós rizs a Carolina, ebből szoktam a "lapa"-t is elkészíteni.

Ez a fajta rizs nagyon megdagad, ezért én mindig 1 csésze rizshez 4 csésze vizet teszek a lábosba. + sót Együtt felfőzöm, majd nagyon lassú tűzön hagyom főni, néha kavargatom mert hamar odaragad a lábos aljához. Nagyon hamar meglesz, teljesen csillogó felülete lesz a lének a kifőtt glutintól. Ezt mindig rögtön fogyasztjuk, mert folyamatosan dagad és ragad. Tehát mikor vastag, de még folyós állapotban van és természetesen, teljesen meg van főve, tányérba szedem. Tetejére idei sajtolású olívaolajat csorgatok és bőven citromlevet (legalább egy citrom leve egy tányér rizsleveshez). Nincs olyan beteg, aki ettől ne érezné jobban magát!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..