Skip to main content

Almás morzsolt


Ez ugyan nem Karácsonyi süti, de gyors és almás:) Alig van már belőle. A recept a nistikoarkoudi.gr -ről származik, láttam a TV,ben és utána elkészítettem. Tehát hozzávalók:


Töltelékhez:
8 alma, 1,5 csésze cukor, 1 marék fekete mazsola, 1 leveseskanál fahéj, 1 marék durvára tört dió, 1 kiskanál rízs

A tésztához: 4 csésze liszt, 1 zacskó sütőpor (10-12 dkg-s), 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 250 gr vaj, 1 tojás, 1 csésze cukor
Ez egy omlós tészta, ezért különösen kell ügyelni arra, hogy ne melegedjen fel a vaj a kezünk melegétől. A tésztát egy nagyobb tepsiben készítjük elő, hogy legyen helyünk dolgozni. Először a hideg vajat a tojással elmorzsoljuk, összedolgozzuk a kezünkkel, majd ráöntjük a szódát, sütőport, cukrot, tovább morzsoljuk.

Rászitáljuk a lisztet, majd a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk az anyagokat, amíg már nincsenek benne nagyobb labdácskák, darabok, tehát az egész massza durva só jellegű lesz. Ekkor a fenti képen látható módon a felét leterítjük, leszitáljuk egy 38x27 cm-s, vagy ennek megfelelő kerek tepsi aljába.

A tölteléknek való almákat megmossuk, levágjuk a héjukat, majd nagy lyuku reszelőn lereszeljük. Összekeverjük alaposan a többi alapanyaggal, majd a fenti képen látható módon kanalanként rátesszük a tepsi alján elterített tésztára és elegyengetjük, hogy mindenütt ugyanannyi töltelék legyen.
Utána rászitáljuk a megmaradt tésztát, ahogyan a következő kép is mutatja.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megpirul a teteje, ekkor kész is van.

Jó étvágyat!!

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..