Skip to main content

Almás cake (Κέϊκ με μήλα)


Hozzávalók:
3 alma
3 kanál cukor
1/2 csésze víz
2 1/2 csésze liszt
1 1/2 kávés-kanálka szóda
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál fahéj
125 gr margarin
2 csésze cukor
3 tojás
mazsola, dió
tetejére porcukor vagy narancsglazúr


Megtisztítom és apró kockákra vágom a 3 kisebb almát és a 3 kanál cukorral, fél csésze vízzel puhulni teszem egy kisebb lábosba. Villával lenyomkodom az almákat fövés közben. Nagyon hamar meglesznek, pár perc alatt. Leoltom alattuk a főzőlapot.

A mixerben habosra keverem a cukrot a tojásokkal.Hozzáadom lassan a vajat, felváltva a liszttel, majd a végén a leglassúbb motorsebességen belekeverem a még meleg almakompótot. Beleöntöm az egész folyós masszát a már előre beolajozott és belisztezett kuglóf formába és a tetejére bőven mazsolát szórok . Beteszem a sütőbe és középső rácson 180 fokon 50 perc alatt kész van.

Kiborítom rácsra, majd beszórom porcukorral.

Igazán nagyon finom, reggeli kávéhoz nagyon szeretjük.

Comments

Anonymous said…
Kedves Ágni!
Nagyon jó Blogolgdal, sok érdekes recepttel! Szép munka! A gratuláció mellett segítséget is szeretnék kérni: sok receptben szerepel a "csésze" mint mérőeszköz. Ez hány dl-t jelent? Sajnos a neten eléggé változatos info-k vannak az 1,5-2,5dl-ig.
Köszönettel: Éva
Agni said…
Kedves Éva, az én csészém 250 ml-s, tehát 2,5 dl-s. Sok sikert és köszönöm a dicséretet!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..