Skip to main content

Fahéjas linzerkarika narancskrémmel

Ez a recept a chili&vanilia oldaláról származik. Szerintem nem sikerült olyan jól, mint amilyennek a chili oldalán látszik, de tényleg nagyon finom.
Recept (30 darabra):
Linzertészta:
20dkg liszt, 15dkg hideg vaj, 10dkg porcukor, 7dkg darált dió, csipet só, nagy csipet fahéj

Narancskrém:
10dkg cukor, két nagy narancs héja apróra reszelve, egy nagy narancs leve, fél citrom leve, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj
A fenti tésztamennyiséghez a krémnek kb. a fele kell, úgyhogy lehet felezni a receptet, a krém másik felét le lehet fagyasztani.




Narancskrém :előző nap kell elkészíteni, hogy a hűtőben megszilárduljon.
Idézem chilitől: Lábasban összekeverem a narancs és a citrom levét, héját és a cukrot. Hozzáadom a tojássárgákat és az egész tojásokat és simára keverem. Állandó keverés takarékon addig főzöm, amíg nem kezd el rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadom a vajat és addig keverem, amíg be nem sűrűsödik. Mondjuk egy sűrű vaníliakrám állagúnak kell lennie. Lehűtöm és a hűtőben tárolom.



Tészta: a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd minden hozzávalót összegyúrúnk, de minél hamarabb és úgy, hogy a tészta ne nagyon melegedjen át a kezünk melegétől. Egy nagy gombócot formálunk és bepakoljuk legalább 1/2 órára a hütőbe gondolkodni.



Kivesszük a hütőből, kinyújtjuk vigyázva mert törékeny és ragad is (lisztezzük bőven alatta a deszkát), majd kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bepakoljuk a tepsibe, lehetőleg sütőpapírra, hogy minél kevesebb dolgunk legyen utána:) 7-8 perc alatt megsülnek, nagyon kell vigyázni rá, ne égjenek meg. Nekem picit odakaptak, mert nem hittem chilinek aki írja, hogy mikor kivesszük, kicsit olyanok mintha sületlenek lennének még, de rögtön megszilárdulnak levegőn, nem szabad túlsütni, világosak kell maradjanak! Jól kihütjük őket, majd a krémmel összeragasztjuk, leszórjuk porcukorral.


Habár a krém nekem nem ízlett annyira magában, a süti maga nagyon finom,a kesernyés savanykás krém a finom linzertésztával. Nem fogok felsülni vele holnap, mert ajándékba készítettem egy kedves magyar barátnőmnek, aki két kicsi mellett nem ér rá sütögetni de a hazai ízek hiányzanak neki. Jó étvágyat nekik!


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..