Skip to main content

Hideg uborkaleves

Már annyiszor beleütköztem a neten ebbe a "levesbe", de sehogyse akaródzott kipróbálni. Egyrészt mert ez majdnem olyan mint egy enyhe és folyós tzatziki, másrészt meg tudtam, görög családom torkán akkor sem fogom tudni legyúrni, ha ettől függne az életük :) Jött egy szép nap azonban, mikor kaptam legalább 50 db kígyóuborkát. Ugyan fiam csak ezt eszi salátának, de azért ami sok, az sok. Így eljött az ideje a kísérletezésnek. Elkészítettem hát egy finom uborkalevest, miután elolvastam vagy 10 féle receptet a neten. Leírom hát legyen meg a  blogban. Én nagyon szeretem és előszeretettel fogyasztom valamikor a reggeli és ebéd között, mikor már kezdek éhes lenni. Hihetetlenül hűsít és nyugtat, pedig nem dicsekedhetek az utóbbi időben erős gyomorral. Tehát bátran kipróbálásra fel!


Ahogyan én készítettem:

Hozzávalók:

2 nagy kígyóuborka
kb. 400 gr lecsöpögtetett joghurt
2 cikk átpréselt fokhagyma
2 ek apróra vágott kapor
kb. 100 gr tejfölös kecsketej
2 lk olívaolaj
1 citrom leve (kóstolgatni kell!)
só, bors
0,5 kk mustár
0,5 kk balzsamecet
2 ek cukor (én 1 tabletta stevia-t tettem bele)

Az uborkát legyalultam, besóztam és hagytam 1 órát állni. Utána kissé kinyomogattam, majd betettem a turmixba minden más hozzávalóval együtt. Utólag gondoltam arra, hogy a levét nem kellett volna kiöntsem, hisz végülis ez egy leves. Kevés vízzel is pótolgattam turmixolás közben, amíg nekem tetsző állagú lett. kóstolgatni kell a citrom miatt is, ne legyen túl savanyú. 

Finomabb ha nem rögtön fogyasztjuk, hanem legalább 1 órát hagyjuk a hűtőben, érjenek össze az ízek.

Jó étvágyat hozzá!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..