Skip to main content

Cukormentes meggyes piskóta

A cukor méreg. Sok helyen lehet erről olvasni. Méreg vagy nem, egy biztos, jót nem nagyon tesz, ráadásul csak hizlal. Fejembe vettem, hogy kísérletezek a cukorelhagyással. No nem fanatikusan, mert nincs diabetes-em, amennyire tudom, de ahol lehet, ott elhagyom. Vannak azok a  jó szirupos görög édességek, azokat csak cukorral érdemes elkészíteni, viszont van egy csomó finom sütemény, amit lehet cukormentesen, vagyis cukor helyett pl. Stevia-val, ami ugyancsak természetes anyag, hisz egy édes növény kivonata. Ma kipróbáltam a meggyes piskótát Green Canderel-l, ami Stevia-t tartalmaz édesítő gyanánt. Nem reklámozni akarom őket, de ha máskor tudni akarom miből mennyit, muszáj leírnom, mit használtam.

A sztori annyiban érdekes még, hogy elvétettem az arányokat. A kb. 200-300 gr cukor helyett kb. 10 kanál canderel-t kellett volna tegyek, én pedig tettem 1,5 kanállal. Igen, egy és fél kanállal :) Hogy milyen lett? Hááát..folyton rájárunk, még én is, pedig 2 napja diétázom a gyomrom miatt. Úgyhogy jelentem, nagyon jó lett, még ilyen kevés édesítőszerrel is, igaz a meggy finom édes volt.

Hozzávalók egy nagyobb pirex tepsihez:

* 6 tojás
* 100 ml olívaolaj
* green canderel stevia (kb. 10 lk)
* 6 lk liszt
* 2 kk citromreszelék
* 3 ujjnyi maradék tej és tejföl a friss kecsketejből
* 1/2 kk szódabikarbonát


Elkészítés:

A tojások fehérjét külön felvertem, hűtőbe tettem. A tojássárgákat a lassan adagolt olajjal összemixeltem, majd hozzáadtam annyit a lisztből, amennyit felvett úgy, hogy még folyós maradjon. Minden mást hozzáadtam, kivéve a tojásfehérjét. A tojásfehérjét kanalanként adagoltam felváltva a maradék liszttel, és lassan, kézzel kavartam össze az egészet. Kiolajozott, lisztezett tepsibe tettem, megpakoltam a kimagozott, lisztezett meggyel. 180 fokon 30 perc alatt kész volt.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..