Skip to main content

Cukkinis-fetás puliszka (Μπομπότα με κολοκυθάκια και φέτα)

A múltkor készítettem egy nagyon finom kukoricadarás süteményt, így mivel maradt darám, gondoltam kipróbálom a Görögországban "bobota"-nak nevezett ételt, ami majdnem megegyezik a mi puliszkánkkal. Az eredmény nagyon finom lett.





Hozzávalók:

* 1 nagy cukkini
* 1 hagyma
* fél maréknyi friss menta v. zöld-menta (diosmo)
* 200 gr feta
* 200 gr lecsöpögtetett görög joghurt
* 1 sütőpor
* 4 tojás
* kukoricadara

Elkészítés:

Ha jól saccolom a cukkinim olyan 600 gr-s lehetett. A héját levágtam, majd a cukkinit a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem. 2 nagy csipet sóval összekevertem és hagytam állni kb. 1 órát. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem és  felhasználásig hűtőbe tettem.

A cukkiniket a markomban kinyomkodtam, hogy a leve mind kifolyjon, majd összekevertem a hozzávalókkal és hozzáadtam még egy csipet sót. Legutoljára a masszához adagoltam kanalanként a tojásfehérjét és a kukoricadarát. Folyós masszánk kell legyen, másképpen nagyon kemény lesz a puliszkánk. Mikor minden jól össze volt kavarva, kiolajozott jénaiba öntöttem és 180 fokon szép pirosra sütöttem.
Langyosan kiváló vacsora, másnapra hűtőben megdermed, felmelegítve finom. A fetát nem szabad kispróloni belőle, minél sajtosabb annál finomabb!




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..