Skip to main content

Szezámmagos lepényhal (Γλώσσα με σουσάμι)

Hozzávalók:
(4 személyre)
4 lepényhal
7 leveseskanál szezámmag
só, bors, olívaolaj, édes mustár
csésze tej
3 kanál liszt

Elkészítés:

1. Kiengedjük a halakat ha fagyasztva vannak. Megmossuk őket majd itatós konyhapapírral megtöröljük, hogy ne maradjanak vizesek. Sózzuk, borsozzuk őket.

2. A tejet egy tálba öntjük majd beleforgatjuk egyenként a halszeleteket, megfordítva többször őket hogy mindenhol bevonja őket a tej. Ezután megkenjük a halak mindkét oldalát a mustárral. A lisztet összekeverjük a szezámmaggal, lapos tálba tesszük majd ebbe jól beleforgatjuk a halakat hogy mindenhol egyenletesen beborítsa őket a bunda.

3. A bebundázott halakat legalább fél órára a hűtőbe tesszük hogy a panír megszikkadjon rajtuk.

4. Bő olajban kisütjük. Megsüthetjük őket grillen is, de akkor jól be kell locsolni őket olajjal mert a húsuk nagyon kiszárad és ráragadnak a grillre. Melegen tálaljuk megszórva friss, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és citromszeletekkel körítve. Találnak hozzá a főtt füvek (eperparéj, gyermekláncfű zöldje, stb.)

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..