Skip to main content

Egyszerű baklava (Μπακλαβάς)

Hozzávalók:
1/2 kg mandulabél
1/2 kg dióbél
2 ek fahéjpor
1 csésze cukor
1/2 kg zsíros margarin v. vaj
1 1/2 kg réteslap, a vékonyabb fajtából

Sziruphoz:
1 1/2 kg cukor
1 citrom
3 pohár víz


Elkészítés:
1. Leforrázzuk a mandulabelet és lehúzzuk a héját. Ha fehér, héj nélküli belet kaptunk, ez nem szükséges.

2. Ledaráljuk a mandulabelet és a dióbelet majd egy tálban összekeverjük az egy csésze cukorral és a fahéjjal.

3. Felolvasztjuk a margarint/vajat.

4. Leterítünk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7 lapot, mindegyiket egyenként megvajazva, és megkenjük vastagon a töltelékkel. Erre még 3 lapot teszünk melynek mindegyikét megkenjük újfent vajjal. Erre a 3 lapra újból tölteléket pakolunk. Legfelül a maradék lapok kerülnek, mindegyikük külön külön megkenve vajjal. Egy késsel bemetsszük a darabokat, megspricceljük vízzel és kisütjük.

5. Mikor pirosra sült a felső és alsó lap, fokozatosan kihűtjük. Még amíg meleg, ráöntjük a szirupot.

Szirup
A hozzávalókat körülbelül 5 percig főzzük egy lábosban.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..