(25x35 méretű tepsihez)
Hozzávalók:
A tésztához:
220 gr kemény, hideg vaj, kockára vágva
1/2 csésze cukor
4 tojássárga
400 gr liszt
1 kiskanál sütőpor
A töltelékhez:
4-5 nagy "golden" alma
5 kanál barna cukor vagy 3 kanál fehér cukor
3 kanál citromlé
1-2 kanál víz
3 kanál mazsola
3 kanál tört dióbél
kevés fahéj
kevés (fél marék) gabonapehely
Elkészítés:
Hozzávalók:
A tésztához:
220 gr kemény, hideg vaj, kockára vágva
1/2 csésze cukor
4 tojássárga
400 gr liszt
1 kiskanál sütőpor
A töltelékhez:
4-5 nagy "golden" alma
5 kanál barna cukor vagy 3 kanál fehér cukor
3 kanál citromlé
1-2 kanál víz
3 kanál mazsola
3 kanál tört dióbél
kevés fahéj
kevés (fél marék) gabonapehely
Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát az omlós tésztáknál leírtak nyomán. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a kivajazott tepsi aljára, a másik részt félretesszük.
2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk majd odatesszük egy lábosban 2 kanál vízzel puhulni. Hozzátesszük a cukrot, a citromlevet és mikor puha, félrehúzzuk. Mikor már nem forró, hozzátesszük a mazsolát és a tört diót, megszórjuk fahéjjal.
3. A kinyújtott lapra kevés gabonapelyhet szórunk, majd a hideg tölteléket elegyengetjük rajta. Befedjük az időközben kinyújtott második lappal és előmelegített közép-meleg sütőben, alsó rácson pirosra sütjük.
Tipp:
Ha a felső lap helyett inkább tésztareszelékkel vonnánk be a tölteléket, a felső laphoz való tésztaanyagot betesszük a mélyhűtőbe amíg jól megkeményedik és utána ráreszeljük a töltelékre.
Comments