Update:
az első beírás óta többször is megcsináltam, de csak 1+1 lappal. Eddig saját magam által készített lapokat használtam, a 2 laphoz:
200 gr liszt, 0,5 kk só, 1 lk olívaolaj, 0,5 lk ecet, 100 ml langyos víz - összegyúrni, fél órát letakarva pihentetni.
A besamelt is magam készítem: 0,5 csomag vaj amit kiegíszítek annyi olívaolajjal hogy folyós de vastag masszát kapjak a 10 púpozott lk liszttel amit hozzáadok, ezt rózsaszínre keverem tűz fölött (sózom, borsozom és szerecsendiózom) majd hozzáadok 1,5 l tejet lassan lassan es felfőzöm. Ha becsomósodik akkor beletolom a botmixert. Szép folyós, vastag krém lesz belőle, mikor kicsit kihűl hozzáadok 2 tojássárgát és elkeverem.
Eredeti beírás:
Ami legjobban hiányzott az elmúlt 7 évben, amíg GM étrenden voltam, azok a piták voltak. A kenyérnélküliséggel meg tudtam barátkozni, az édességek sem hiányoztak annyira, de a piták.. hát nagyon szenvedtem emiatt. Úgyhogy most eldöntöttem, ahányszor szabadnapos vagyok, csinálok egy pitát - amíg megint GM módra nem megyek... Kipróbálom az összes pitát aminek a receptjét megtalálom :) No jó, nem tudom, de a lényeg, hogy pitázn fogok, az egész család szereti:)
Tegnap volt első advent vasárnap. Én nem szoktam adventi koszorút készíteni, illetve az elmúlt években vásároltam egy kör alakú gyertyás díszt 4 gyertyával, azt használom adventi koszorúnak, viszont az idén az sem lett. A karantén miatt most kint vagyunk falun, míg az "adventi koszorúm" bent van Athénban.. Mivel nem vagyok egy kreatívkodó fajta, maradt hát a pitakészítés Advent első vasárnapjára, amikoris szerencsémre szabadnapos voltam.
Férjem régóta nyagatott, hogy a pasticiót úgy készítsem el, hogy a tetejére ráfektetek egy pitalapot, mert hogy anyósom valamikor így készítette. Mondjuk én azt sosem láttam, de valószínúleg nem urban legend, mert elhiszem a férjemnek, hogy valamikor csinálhatott ilyet is :) Kicsit szétnéztem a neten és elhatároztam, hogy nemcsak egy pitalapot fektetek a tetejére, hanem pitát csinálok a pasticióból. Nekem nagyon ízlik és BORZASZTÓAN kiadós! Jöjjön a leírás, mert hosszú lesz..
Ez az étel tulajdonképpen egy rakottas. Egymásra pakolunk fylo-t (réteslapokat), kifőtt tésztát, előkészített paradicsomos darált húst, besamelt, reszelt sajtot és a tetejére megint rétegezett fylo-t. Ezeket bármilyen variációban le lehet rakni, a fantáziának senki nem szab határt. Én elég klasszikus módon készítettem:
- alul 3 réteslap, egymás között szépen megkenve olívaolajjal. Nem én készítettem a réteslapot, mert nem akartam 6 órát ülni a konyhában. Choriatiko fylo-val dolgoztam, ez a "falusi lap" ami se nem nagyon vékony, se nem vastag, közepes vastagságú réteslap.
- a főtt tészta fele
- besamel
- reszelt sajt
- rápakoltam az előkészített húst
- reszelt sajt
- főtt tészta
- besamel
- letakartam végül a 3 réteslappal, megint szépen beolajozva mindegyiket
Adagok/Hozzávalók:
- 1 kg tészta (2x500 gr-os csomagolású pasicionak való vastag tészta)
- 1 kg darált hús + 1 hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis ág fahéj, 4-5 szegfűbors, 1 apróra vágott, héjazott paradicsomkonzerv felturmixolva, só, bors
- 1,5 l tejből besamelkrém - ha nem készen veszitek meg a port akkor szükség van hozzá vajra, lisztre, tojássárgájára, szerecsendióra, lennebb a link az elkészítéshez
- 6 réteslap (500 gr)
Darált hús
A darált hús föltétlen el kell készíteni előtte való nap, mert ha nem, nagyon sok lesz a munka ezzel az étellel. A szokásos módon készítem, úgy, ahogyan a "bolognai" tésztához is, csak adig hagyom főni, amíg majdnem teljesen lé nélkül marad. Tehát ujjnyi olívaolajon fehérre pirítom a darált húst, folytonos kevergetés mellett, hogy ne maradjon csomós, utána ráteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát, még kicsit pirítom, majd a paradicsomlevet, kevés vizet, egyéb hozzávalókat és szépen otthagyom lassú tüzön minim fél órát.
Tészta
Legjobb a tésztát is azelőtt való este kifőzni, vagy ha nem akkor miután megfőtt, kell hagyni kihűlni. Én mindig kevesebb percig főzőm mint amennyit ír a dobozon, pl 8 perc helyett 5-ig, mert úgyis még fő majd a sütőben.
Besamel krém
Itt leírtam én hogyan készítem
Összeállítás
Tehát először szépen lerétegezem a kiolajozott tepsimbe a 3 réreslapot, alaposan megolajozva mindegyiket (olívaolaj, ecset)
Utána ráteszem a kifőtt tészta felét
Erre jöhet a besamel
Utána tettem volna a reszelt sajtot, de férjem összekavart és így tettem a húst :)
..észbe kaptam és jött a reszelt sajt:
megint tészta, besamel, reszelt sajt
Végül a réteslapok, ugyanúgy egymás között megolajozva és a szélek is szépen bedugdosva a tepsibe. A széleket különösen jól be kell olajozni, én az ecsettel mindig külön benyomogatom és jól beolajozom őket, csak így lesznek finomak és ropogósak. Be szoktam vágni a szeleteket, de az alsó lapokat nem vágom át. Aki nem akarja bevágni, az szépen szurkálja meg a pitát, mert valahol a gőznek el kell távoznia miközben sül a sütőben.
Előmelegített sütőben szép barnára sütöm. 200 fokon kezdem kb negyed órát, majd lehúzom 180 fokra, a sütőben a középső rácsra helyezem a tepsit.
Miután kész, kiveszem a sütőből, nem szabad benne hagyni vagy kivéve letakarni, mert megpuhulnak a lapok. Minimum fél órát hagyom fedetlenül a munkapadon és csak utána vágom, de az igazi, mikor már langyosra hűlt, akkor lehet vágni is jól.
Jó étvágyat :)
Comments