Skip to main content

Pasticio pita

Update:

az első beírás óta többször is megcsináltam, de csak 1+1 lappal. Eddig saját magam által készített lapokat használtam, a 2 laphoz:

200 gr liszt, 0,5 kk só, 1 lk olívaolaj, 0,5 lk ecet, 100 ml langyos víz - összegyúrni, fél órát letakarva pihentetni.

A besamelt is magam készítem: 0,5 csomag vaj amit kiegíszítek annyi olívaolajjal hogy folyós de vastag masszát kapjak a 10 púpozott lk liszttel amit hozzáadok, ezt rózsaszínre keverem tűz fölött (sózom, borsozom és szerecsendiózom) majd hozzáadok 1,5 l tejet lassan lassan es felfőzöm. Ha becsomósodik akkor beletolom a botmixert. Szép folyós, vastag krém lesz belőle, mikor kicsit kihűl hozzáadok 2 tojássárgát és elkeverem.

Eredeti beírás:

Ami legjobban hiányzott az elmúlt 7 évben, amíg GM étrenden voltam, azok a piták voltak. A kenyérnélküliséggel meg tudtam barátkozni, az édességek sem hiányoztak annyira, de a piták.. hát nagyon szenvedtem emiatt. Úgyhogy most eldöntöttem, ahányszor szabadnapos vagyok, csinálok egy pitát - amíg megint GM módra nem megyek... Kipróbálom az összes pitát aminek a receptjét megtalálom :) No jó, nem tudom, de a lényeg, hogy pitázn fogok, az egész család szereti:)

Tegnap volt első advent vasárnap. Én nem szoktam adventi koszorút készíteni, illetve az elmúlt években vásároltam egy kör alakú gyertyás díszt 4 gyertyával, azt használom adventi koszorúnak, viszont az idén az sem lett. A karantén miatt most kint vagyunk falun, míg az "adventi koszorúm" bent van Athénban.. Mivel nem vagyok egy kreatívkodó fajta, maradt hát a pitakészítés Advent első vasárnapjára, amikoris szerencsémre szabadnapos voltam.

Férjem régóta nyagatott, hogy a pasticiót úgy készítsem el, hogy a tetejére ráfektetek egy pitalapot, mert hogy anyósom valamikor így készítette. Mondjuk én azt sosem láttam, de valószínúleg nem urban legend, mert elhiszem a férjemnek, hogy valamikor csinálhatott ilyet is :) Kicsit szétnéztem a neten és elhatároztam, hogy nemcsak egy pitalapot fektetek a tetejére, hanem pitát csinálok a pasticióból. Nekem nagyon ízlik és BORZASZTÓAN kiadós! Jöjjön a leírás, mert hosszú lesz..

Ez az étel tulajdonképpen egy rakottas. Egymásra pakolunk fylo-t (réteslapokat), kifőtt tésztát, előkészített paradicsomos darált húst, besamelt, reszelt sajtot és a tetejére megint rétegezett fylo-t. Ezeket bármilyen variációban le lehet rakni, a fantáziának senki nem szab határt. Én elég klasszikus módon készítettem:

- alul 3 réteslap, egymás között szépen megkenve olívaolajjal. Nem én készítettem a réteslapot, mert nem akartam 6 órát ülni a konyhában. Choriatiko fylo-val dolgoztam, ez a "falusi lap" ami se nem nagyon vékony, se nem vastag, közepes vastagságú réteslap. 

- a főtt tészta fele

- besamel

- reszelt sajt

- rápakoltam az előkészített húst

- reszelt sajt

- főtt tészta

- besamel

- letakartam végül a 3 réteslappal, megint szépen beolajozva mindegyiket

Adagok/Hozzávalók:

- 1 kg tészta (2x500 gr-os csomagolású pasicionak való vastag tészta)

- 1 kg darált hús + 1 hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis ág fahéj, 4-5 szegfűbors, 1 apróra vágott, héjazott paradicsomkonzerv felturmixolva, só, bors

- 1,5 l tejből besamelkrém - ha nem készen veszitek meg a port akkor szükség van hozzá vajra, lisztre, tojássárgájára, szerecsendióra, lennebb a link az elkészítéshez

- 6 réteslap (500 gr)

Darált hús

A darált hús föltétlen el kell készíteni előtte való nap, mert ha nem, nagyon sok lesz a munka ezzel az étellel. A szokásos módon készítem, úgy, ahogyan a "bolognai" tésztához is, csak adig hagyom főni, amíg majdnem teljesen lé nélkül marad. Tehát ujjnyi olívaolajon fehérre pirítom a darált húst, folytonos kevergetés mellett, hogy ne maradjon csomós, utána ráteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát, még kicsit pirítom, majd a paradicsomlevet, kevés vizet, egyéb hozzávalókat és szépen otthagyom lassú tüzön minim fél órát.

Tészta

Legjobb a tésztát is azelőtt való este kifőzni, vagy ha nem akkor miután megfőtt, kell hagyni kihűlni. Én mindig kevesebb percig főzőm mint amennyit ír a dobozon, pl 8 perc helyett 5-ig, mert úgyis még fő majd a sütőben.

Besamel krém

Itt leírtam én hogyan készítem

Összeállítás

Tehát először szépen lerétegezem a kiolajozott tepsimbe a 3 réreslapot, alaposan megolajozva mindegyiket (olívaolaj, ecset)


Utána ráteszem a kifőtt tészta felét


Erre jöhet a besamel


Utána tettem volna a reszelt sajtot, de férjem összekavart és így tettem a húst :)



..észbe kaptam és jött a reszelt sajt:


megint tészta, besamel, reszelt sajt





Végül a réteslapok, ugyanúgy egymás között megolajozva és a szélek is szépen bedugdosva a tepsibe. A széleket különösen jól be kell olajozni, én az ecsettel mindig külön benyomogatom és jól beolajozom őket, csak így lesznek finomak és ropogósak. Be szoktam vágni a szeleteket, de az alsó lapokat nem vágom át. Aki nem akarja bevágni, az szépen szurkálja meg a pitát, mert valahol a gőznek el kell távoznia miközben sül a sütőben.


Előmelegített sütőben szép barnára sütöm. 200 fokon kezdem kb negyed órát, majd lehúzom 180 fokra, a sütőben a középső rácsra helyezem a tepsit.


Miután kész, kiveszem a sütőből, nem szabad benne hagyni vagy kivéve letakarni, mert megpuhulnak a lapok. Minimum fél órát hagyom fedetlenül a munkapadon és csak utána vágom, de az igazi, mikor már langyosra hűlt, akkor lehet vágni is jól.

Jó étvágyat :)












Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..