Skip to main content

Karácsonyi

2016 Karácsonyi ebédje rendhagyó módon barátoknál telt. A tavaly vittem hozzájuk egy finom pitát, az idén nem sikerült összehoznom. Hiába vettem ki egy hét szabadságot, végig beteg voltam :( Olyan hűlést szedtem össze, hogy ihaj.. Na de a lényeg, itt van a karácsonyi, vagyis december 25-i szép asztal.


Így vártak bennünket :)



Aztán lassan jöttek a finomságok. Előtérben savanyú uborka, jobbra látszik a balzsamecetes rokka saláta, középen egy vegyes saláta, odébb paradicsom-feta saláta a fiataloknak, ők azt szeretik.


A fetás saláta mögött itt látszik az én majonézes salátám (recept EBBEN a postban), elől pedig a zelleres disznóhús (recept ITT), ezt is én készítettem, de nem voltam vele megelégedve megmondom őszintén.


Töltött káposzta savanyú káposztából paradicsomosan, a háziasszony alkotása.


A főétel sajnos nem látszik jól: kétfajta töltött csirke. A csirkét kicsontozta a hentes, az egyikbe gesztenyés, rizses, májas, darálthúsos töltelék került, a másikba sajtos bacon-os, mindkettő begöngyölve, sütőben kisütve, melléje sütőben sült krumpli, nagyon finom minden.
Süteménynek csokoládétorta, mindehhez piros száraz bor.

Minden nagyon finom volt és nagyon jól telt :)


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..