Skip to main content

Még mindig karácsonyi...

A két ünnep között volt egy kisebb ebéd nálam. Azért kisebb, mert mivel végig beteg voltam, csak éppen hogy össze tudtam csapni valamit a mélyhűtős ételeimből..amik mindig vészhelyzetekre vannak fenntartva.



Balról kezdve: szabolcsi töltött káposzta, a fekete tálban főtt brokkoli citrommal és olívaolajjal leöntve, mellette ampelofasulo, ez hosszú, méteres vékony zöldbab, ezt blansírozva magam tettem el fagyasztóba a nyáron. Kétféle rizs, a zöld attól zöld, hogy főtt brokkolival megfestettem. Majd végül paradicsomszószos fasírtok. Előtérben fetasajt és sütőben natúr, kevés olajjal kisütött gombaszeletek. Édességnek melomakarono (én így szoktam), de most nem én készítettem.

A szabolcsi töltött káposztát 2 káposztából és 1 kg disznóhúsból készítettem, füstölt hús helyett kolbászt rétegeztem bele és a végén paradicsomszósszal főztem össze. Nagyon nagyon jól sikerült :)..és ami a lényeg, mélyhűtőbe is jutott. Felolvasztás után talán még jobb volt mint frissen :)



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..