Skip to main content

Le- és elmaradások

Az utóbbi időben eléggé lefoglaltak a ház körüli teendők, de a karácsonyi menühez valók fejbeni összeszedése is. Főzni mindig főzök, de semmi olyasmit nem készítettem, amit érdemesnek tartottam volna arra, hogy a blogba feltegyem. Illetve de igen, egy fantasztikusan finom mandarin lekvárt, de mivel a fele kifutott :) (FB követőim megcsodálhatták a konyhámat a kifutott lekvárral :)), ezért csak akkor véglegesítem a lekvár receptem, amikor megfőzőm a második adagot is.

Időközben elkészült az ünnepi receptgyűjteményem is, amit itt a jobb oldali sávban találtok. Rákattintva eljuttok az on-line verzióhoz, de akár le is tölthetitek az egészet. Én magamnak megrendeltem kinyomtatva, legyen kézügyben az ünnepek alatt:) Remélem tetszik és ötletet is ad nektek ahhoz, miket is készítsetek.

A házban is nagy karácsonyi készülődést tartok, aprólékosan kitakarítom a  konyhám minden sarkát és az ebédlő-nappalimat is, mert sokan leszünk 10 napon át, és nem szeretném ha akkor kéne idegeskedjek olyasmikért  amiket jó előre ki lehet védni egy alapos felkészüléssel. A konyhában lemostam a falakat is, feltettem végre Édesanyám fali-tányérjainak egy részét, szóval nem tétlenkedtem:)

Nemsokára újabb finomságokkal jelentkezem, addig is nézegessétek az ünnepi receptgyűjteményem.
Jó készülődést mindenkinek!



Comments

Györgyi said…
Köszönet ezért a csodás összefoglalóért. Azért pedig külön hálás vagyok, hogy rátaláltam kedvenc melomakarona receptemre. Ezer éve készítettem, költözéskor elveszett a könyvem, amiben le volt írva. Most viszont megtaláltam. Én úgy emlékszem, hogy nem volt töltve amit én készítettem anno. Ezt feltétlenül kipróbálom.
Agni said…
Ha nem akarsz a töltéssel babrálni, akkor keverd bele a dió egy részét a tésztába, úgy süsd ki, a maradékkal pedig alaposan szórd majd meg. Sok sikert!
Györgyi said…
Köszönöm a jó ötletet!!!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..