Nemrég írtam le a darált húsos cannelloni receptjét. Nem is tudjuk, melyiket szeretjük jobban, az előbbit vagy a spenótos változatát. Jöjjön hát a spenótos cannelloni receptje.
Hozzávalók (22x35 cm tepsihez):
24 db cannelloni (1 doboz) + töltelék
Töltelék:
1/2 kg spenót
fél maréknyi (3 ek apróra vágott kapor)
fél maréknyi zamatos turbolya (μυρώνια) - elhagyható, ha nem fellelhető
3-4 zöldhagyma
1 ek durva só
250 gr feta
100-120 gr reszelt sárga sajt, lehetőleg pikánsabb, keményebb, nem nyúlós fajta, pl. grójai típus
Besamel:
1 l tej
4 ek finomliszt
4 ek vaj
1/2 ek reszelt szerecsendió
késhegynyi só
bors
2 tojássárga
kb. 150 gr reszelt sajt az étel megszórásához
Hozzávalók (22x35 cm tepsihez):
24 db cannelloni (1 doboz) + töltelék
Töltelék:
1/2 kg spenót
fél maréknyi (3 ek apróra vágott kapor)
fél maréknyi zamatos turbolya (μυρώνια) - elhagyható, ha nem fellelhető
3-4 zöldhagyma
1 ek durva só
250 gr feta
100-120 gr reszelt sárga sajt, lehetőleg pikánsabb, keményebb, nem nyúlós fajta, pl. grójai típus
Besamel:
1 l tej
4 ek finomliszt
4 ek vaj
1/2 ek reszelt szerecsendió
késhegynyi só
bors
2 tojássárga
kb. 150 gr reszelt sajt az étel megszórásához
Elkészítés:
A spenótot megmosom, majd kockázom. A hagymákat tisztítom, mosom, apróra vágom. Teflon tepsiben olívaolajat hevítek, nem sokat, kb. 4 evőkanálnyit. Mikor forró az olaj, rádobom a hagymát, üvegesítem, majd ráteszem a spenótot és a zöldeket, sózom, borsozom. Néha megkeverem és addig hagyom, amíg alaposan összeesik és a levének a nagy része elpárolog. Leveszem a tűzről és hagyom legalább langyosra hűlni. Mikor kihűlt belekeverem a villával apróra tört fetát, a reszelt sajtot.Jól összedolgozom, hogy a töltelék teljesen homogén legyen, de nem töröm össze!
Egyenként megtöltöm a cannellonikat és szépen egymás mellé tepsibe helyezem őket.
Elkészítem a besamelt. Fazékban felhevítek 4 ek vajat, majd ezen rózsaszínűre keverem a 4 ek lisztet (nem szabad barnára sütni!). Lehúzom a tűzről és lassanként hozzákeverem a tejet (én mindig hidegen adom hozzá). Visszacsúsztatom a tűzre és lassú fokozaton, folyamatos keverés mellett felfőzöm. Hagyom pár percet rottyanni, miközben nem hagyom abba a folyamatos keverést, majd lehúzom a tűzről. Hagyom pár percet amíg a gőz nagy része elpárolog. Egy másik kis tálba beleütöm a 2 tojássárgát és ezekhez folytonos keverés mellett hozzáadok annyit a besamel krémből, amennyi ahhoz kell, hogy felforrósodjon a tojásos krém. Ekkor a tojásos krémet visszaöntöm a nagyobb edénybe, továbbra is folytonosan keverem.
Leöntöm a besamellel a cannelloni-kat, megszóróm reszelt sajttal.
200 fokos sütőben pirosra sütöm. Hidegen, melegen nagyon finom!
Comments