Skip to main content

Spenótos cannelloni

Nemrég írtam le a darált húsos cannelloni receptjét. Nem is tudjuk, melyiket szeretjük jobban, az előbbit vagy a spenótos változatát. Jöjjön hát a spenótos cannelloni receptje.

Hozzávalók (22x35 cm tepsihez):

24 db cannelloni (1 doboz) + töltelék



Töltelék:

1/2 kg spenót
fél maréknyi (3 ek apróra vágott kapor)
fél maréknyi zamatos turbolya (μυρώνια) - elhagyható, ha nem fellelhető
3-4 zöldhagyma
1 ek durva só
250 gr feta
100-120 gr reszelt sárga sajt, lehetőleg pikánsabb, keményebb, nem nyúlós fajta, pl. grójai típus

Besamel:

1 l tej
4 ek finomliszt
4 ek vaj
1/2 ek reszelt szerecsendió
késhegynyi só
bors
2 tojássárga

kb. 150 gr reszelt sajt az étel megszórásához

Elkészítés:

A spenótot megmosom, majd kockázom. A hagymákat tisztítom, mosom, apróra vágom. Teflon tepsiben olívaolajat hevítek, nem sokat, kb. 4 evőkanálnyit. Mikor forró az olaj, rádobom a hagymát, üvegesítem, majd ráteszem a spenótot és a zöldeket, sózom, borsozom. Néha megkeverem és addig hagyom, amíg alaposan összeesik és a levének a nagy része elpárolog. Leveszem a tűzről és hagyom legalább langyosra hűlni. Mikor kihűlt belekeverem a villával apróra tört fetát, a reszelt sajtot.Jól összedolgozom, hogy a töltelék teljesen homogén legyen, de nem töröm össze!




Egyenként megtöltöm a cannellonikat és szépen egymás mellé tepsibe helyezem őket.

Elkészítem a besamelt. Fazékban felhevítek 4 ek vajat, majd ezen rózsaszínűre keverem a 4 ek lisztet (nem szabad barnára sütni!). Lehúzom a tűzről és lassanként hozzákeverem a tejet (én mindig hidegen adom hozzá). Visszacsúsztatom a tűzre és lassú fokozaton, folyamatos keverés mellett felfőzöm. Hagyom pár percet rottyanni, miközben nem hagyom abba a folyamatos keverést, majd lehúzom a tűzről. Hagyom pár percet amíg a gőz nagy része elpárolog. Egy másik kis tálba beleütöm a 2 tojássárgát és ezekhez folytonos keverés mellett hozzáadok annyit a besamel krémből, amennyi ahhoz kell, hogy felforrósodjon a tojásos krém. Ekkor a tojásos krémet visszaöntöm a nagyobb edénybe, továbbra is folytonosan keverem.


Leöntöm a besamellel a cannelloni-kat, megszóróm reszelt sajttal.



200 fokos sütőben pirosra sütöm. Hidegen, melegen nagyon finom!







Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..