Skip to main content

Karácsonyi ünnepek

A két ünnep között igyekszem rögzíteni a karácsonyi eseményeket. Szép lenne igazi bloggerhez illően előre kipróbálni a karácsonyi menüt és leírni, másoknak ajánlani, de az szerintem fölösleges pocsékolás lenne, blog ide vagy oda. Arról nem is beszélve, mennyire káros lenne ha már jóval karácsony előtt zsírban és cukorban gazdag ételeket fogyasztanánk. Így marad a minden évben hagyományos utólagosan jövő beszámoló, napló, ami aztán a jövő évben segít abban, visszaamlékezzek hogyan szerveztem meg az ünnepeinket és kiiktassak olyasmit, ami nem volt sikeres.


Különben az idén jóelőre elkészítettem a karácsonyi étkekről szóló kis e-könyvemet, amit itt jobboldalt találtok és ingyenesen letölthető. Én megrendeltem magamnak nyomtatott formában is, ez volt az én karácsonyi ajándékom magamnak :) Nagyon szép lett:)

Az idén vidáman vagyunk, mert teljes a család. Hazajöttek a külföldön élő fiatal férfitagok és nap mint nap sokat és sokan voltunk együtt. Ilyenkor úgy szervezzük, hogy majdnem minden nap együtt étkezünk mindannyian. Ez az idén 7 embert jelentett. A Szenteste itt nem nagy ünnep, mint nálunk otthon, inkább az igazi nagy ünnep előestéje  Ilyenkor a háziasszonyok a másnapi ünnepi ebédre készülődnek. Szentestén nálunk gyűlt össze a csapat, de csak csipegetés volt, mert senki nem akarta magát degeszre enni a másnapi ünnepi ebéd előtt. A karácsonyi édességeim már készen voltak, ezeket mindig a komódban tartom, ahonnan folyamatosan lehet szedegetni az ünnepek alatt. Még az ünnep előtti napokban elkészült a melomakarono és a linzerszívecske.




Mindkettő nagyon jól sikerült, mindkét fajta édességet 1-1 kg lisztből készítettem, így a tatárjárás :) ellenére, még mindig van belőlük.

A 25-i ünnepi ebédre úgy kellett készülni, hogy van közöttünk egy húst nem evő és egy ételallergiás. 
Én aprólékos és minőségi munkát igénylő dolgokat vállaltam be:

Semmit nem fényképeztem le a fentiekből, mert már ezerszer le voltak fotózva és meg lehet őket nézni a fenti linkekre kattintva. 
A fentieken kívül sógornőm elkészítette a hagyományos zelleres disznóhúst, ami sosem hiányzik a karácsonyi asztalról. Meghívott vendégeink cheese cake-l kedveskedtek, a tetején lévő krém whiskey-vel készült. Receptem nincs, de van kép az alábbiak között.






26-n megint visszamentünk morzsára, ekkor én készítettem kiegészítőnek egy adag sutzukákit (pikáns húsgombóc) és egy csokoládétortát. Mindkettő ismét nagyon finom lett:)


27-n nálam ebédelt a csapat, ekkor a fő attrakció egyéb apróbb falatok mellett a spenótos canelloni volt, ennek a receptjével még tartozom. Nagyon finom és kiadós, akár ünnepi étel is.


A mai nap megint egy nagy sütőtök-pitát készítettem, a mélyhűtőben eddig lapuló sütőtökbélből, ennek is nagy sikere volt. 

A további ünnepi kaják szervezése előtt egy nagy kérdőjel áll, mert a fiatalok lassan kezdenek visszaszállingózni, csak egyikük lesz velünk Szilveszter éjszakáján és mivel másnap repül, majd egyenesen ügyeletes lesz, nem hiszem, hogy nagy dinom dánomot tudunk szervezni. Kaja 2 személlyel kevesebbre kell majd legyen szervezve.
Holnapra egyelőre kirándulást terveztünk, ha továbbra is tart a meleg, nyárias, napos idő és majd eldöntöm gyaloglás közben, miket főzzek:)

Minden kedves olvasómnak további szép ünnepeket kívánok!


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..