Skip to main content

Le- és elmaradások

Az utóbbi időben eléggé lefoglaltak a ház körüli teendők, de a karácsonyi menühez valók fejbeni összeszedése is. Főzni mindig főzök, de semmi olyasmit nem készítettem, amit érdemesnek tartottam volna arra, hogy a blogba feltegyem. Illetve de igen, egy fantasztikusan finom mandarin lekvárt, de mivel a fele kifutott :) (FB követőim megcsodálhatták a konyhámat a kifutott lekvárral :)), ezért csak akkor véglegesítem a lekvár receptem, amikor megfőzőm a második adagot is.

Időközben elkészült az ünnepi receptgyűjteményem is, amit itt a jobb oldali sávban találtok. Rákattintva eljuttok az on-line verzióhoz, de akár le is tölthetitek az egészet. Én magamnak megrendeltem kinyomtatva, legyen kézügyben az ünnepek alatt:) Remélem tetszik és ötletet is ad nektek ahhoz, miket is készítsetek.

A házban is nagy karácsonyi készülődést tartok, aprólékosan kitakarítom a  konyhám minden sarkát és az ebédlő-nappalimat is, mert sokan leszünk 10 napon át, és nem szeretném ha akkor kéne idegeskedjek olyasmikért  amiket jó előre ki lehet védni egy alapos felkészüléssel. A konyhában lemostam a falakat is, feltettem végre Édesanyám fali-tányérjainak egy részét, szóval nem tétlenkedtem:)

Nemsokára újabb finomságokkal jelentkezem, addig is nézegessétek az ünnepi receptgyűjteményem.
Jó készülődést mindenkinek!



Comments

Györgyi said…
Köszönet ezért a csodás összefoglalóért. Azért pedig külön hálás vagyok, hogy rátaláltam kedvenc melomakarona receptemre. Ezer éve készítettem, költözéskor elveszett a könyvem, amiben le volt írva. Most viszont megtaláltam. Én úgy emlékszem, hogy nem volt töltve amit én készítettem anno. Ezt feltétlenül kipróbálom.
Agni said…
Ha nem akarsz a töltéssel babrálni, akkor keverd bele a dió egy részét a tésztába, úgy süsd ki, a maradékkal pedig alaposan szórd majd meg. Sok sikert!
Györgyi said…
Köszönöm a jó ötletet!!!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..