Skip to main content

Itt a meggysüti ideje!

A meggyes sütim receptjét a tavalyi beírásban elég jól kiveséztem:) Az idén variálgatok vele. Először is majdnem mindent szemre teszek bele, kivéve a margarint, ami tudom hogy 1 db., így már reggel kiveszem a hűtőből és mikor puha, már dolgozhatok is vele. A tojás is 4 db. marad. Viszont a lisztbe teszek 2 lk zabpelyhet, ezzel is csökkentem a  fehér gabonaliszt mennyiségét a süteményben és ezt addig fokozom, amíg az arány élvezhető lesz. Majd barna cukorral is ki fogom próbálni és esetleg cukorpotlóval, steviával vagy fruktózzal.
A meggyet is szemre szedem a fáról. Az eredeti meggyes piskóta recept a következő:

14 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
6 tojás
25 dkg magozott meggy
1 cs sütőpor
narancs vagy citromreszelék (1 lk)


Az elkészítés is egyszerű, először a cukrot a margarinnal habosra keverem mixerben (kb. 10 perc.). Utána lezárom a mixert és hozzáadom a tojássárgákat, citrom vagy narancsreszeléket, sütőport, a tojások felvert habját, lassan keverve, hogy ne törjem össze és annyi lisztet amennyi ahhoz kell, hogy még folyós, de sűrű massza legyen, jóval sűrűbb a palacsintatésztánál. A keverékbe szoktam tenni tejfölt is, vagy tejmaradékot, ami a fiam kecsketejéből marad ránk. A zabpehely növelésével a sütőpor mennyiségét is növelem,mondjuk úgy minden lk zabpehelyre 1 kk sütőporral több. De elég az eredeti receptet követni ahhoz, hogy egy  nagyon finom sütit produkáljunk:)
Beöntjük a formába, majd a belisztezett meggyekkel jól megpakoljuk, 180-190 fokos sütőben 45-50 perc alatt pirosra sütjük.


Comments

Vicuska said…
Ma ezt sütöm, vettem meggyet :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..