Skip to main content

Itt a meggysüti ideje!

A meggyes sütim receptjét a tavalyi beírásban elég jól kiveséztem:) Az idén variálgatok vele. Először is majdnem mindent szemre teszek bele, kivéve a margarint, ami tudom hogy 1 db., így már reggel kiveszem a hűtőből és mikor puha, már dolgozhatok is vele. A tojás is 4 db. marad. Viszont a lisztbe teszek 2 lk zabpelyhet, ezzel is csökkentem a  fehér gabonaliszt mennyiségét a süteményben és ezt addig fokozom, amíg az arány élvezhető lesz. Majd barna cukorral is ki fogom próbálni és esetleg cukorpotlóval, steviával vagy fruktózzal.
A meggyet is szemre szedem a fáról. Az eredeti meggyes piskóta recept a következő:

14 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
6 tojás
25 dkg magozott meggy
1 cs sütőpor
narancs vagy citromreszelék (1 lk)


Az elkészítés is egyszerű, először a cukrot a margarinnal habosra keverem mixerben (kb. 10 perc.). Utána lezárom a mixert és hozzáadom a tojássárgákat, citrom vagy narancsreszeléket, sütőport, a tojások felvert habját, lassan keverve, hogy ne törjem össze és annyi lisztet amennyi ahhoz kell, hogy még folyós, de sűrű massza legyen, jóval sűrűbb a palacsintatésztánál. A keverékbe szoktam tenni tejfölt is, vagy tejmaradékot, ami a fiam kecsketejéből marad ránk. A zabpehely növelésével a sütőpor mennyiségét is növelem,mondjuk úgy minden lk zabpehelyre 1 kk sütőporral több. De elég az eredeti receptet követni ahhoz, hogy egy  nagyon finom sütit produkáljunk:)
Beöntjük a formába, majd a belisztezett meggyekkel jól megpakoljuk, 180-190 fokos sütőben 45-50 perc alatt pirosra sütjük.


Comments

Vicuska said…
Ma ezt sütöm, vettem meggyet :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..