Skip to main content

Meggy 2012

Az idén rengeteg meggyünk lett. Nem fejeztem be még a feldolgozást, mert a legrosszabbkor érik be, pont a vizsgaperiódus közepén. De nemcsak a gyerek vizsgái vannak ilyenkor mint feladat előttem (elég sokból segítek neki), hanem ilyenkor szoktam átszellőztetni a raktárban tárolt ruhákat, régi pokrócokat, stb. Ilyenkor minden kinyitásra kerül, átrendezek polcokat, lemosok falakat, ezekkel végeznem kell júliusig, amikor szállóvendégekkel kell foglalkozni. Így hát a meggy érhetne pl. szeptember-novemberben, amikor uborkaszezon van:) De nem, neki is most kell:) Így hát teccik nem teccik:) foglalkozni kell vele. Az idén késlekedtem vele és túlérett.
Amit eddig leszedtem annak egy részéből folyamatosan készül a meggyes piskóta, néha olajjal, néha margarinnal, néha tejjel, tejföllel, attól függően mi van itthon, már csak szemre csinálom-reggelire. Minden évben legalább 3 kg-t cukorszirupban teszek el. Ezt magában is felszolgálják jéghideg vízzel, kis tányéron, ahogy azt tavaly szépen leírtam és lefényképeztem ITT, de a szirupot vízbe téve kész a meggyes üdítő, vagy mehet fagylaltra, tortalapokra, palacsintába pl. édestúróval, és nem utolsósorban, kis ajándékoknak sem rossz. Mivel a gyerek nem eszi az édességet, mi meg kerüljük, ha mégis megkívánjuk, inkább ilyesmit eszünk, amiben a cukron kívül nincs más egészségtelen dolog (krémek, színezékek, stb.)

Elromlott a konyhai mérlegem vagy egy hónapja, a gyerek magára húzta a polcról. Még nem szereztem be újat, emiatt a meggyet a mi mérlegünkön mértem le, de valami nem lehetett így sem rendben, mert sztem több lehetett a 3 kg-nál. Az elkészítése egyszerű, de vannak bizonyos fogások, amiket alkalmazni kell, hogy se túl ne legyen főzve, de a szirup azért be legyen sűrűsödve.
Ahogy tavaly is írtam, a hozzávalók:
3 kg meggy, 3 kg cukor, egy üveg glükóz (elhagyható), 1 citrom leve.
A receptben szereplő kukoricaglükóz-nak az a szerepe, hogy ne hagyja később az édességet megcukrosodni, ezért írom, hogy elhagyható, mert sokan nem használnak.

Ha a meggy túlérett, mint az én esetemben az idén, akkor sajnos ha kézzel magozzuk ki, valószínűleg a szemeket összetörjük, nem maradnak szép kerekek. Ezért a cukorszirpuhoz való eltevéshez nem szabad hagyni a meggyet teljesen túlérni, akkor kell leszedni, amikor még kimagozás után a szemek feszesen, egyben maradnak. De még ekkor is jó ha a következő praktikát alkalmazzuk: miután mindent összefőzünk,  addig hagyjuk rotyogni, amíg a szemek megfőnek, de még egyben maradnak. Ekkor kivesszük a meggyeket és a szirupot magában hagyjuk rotyogni amíg besűrűsödik Visszatesszük a szemeket, hagyjuk egyet összerottyanni és üvegekbe tesszük. A legegyszerűbb ezt olyan edénnyel megtenni ami dupla, tehát van egy belső edény, ami tk. egy szűrő és van a külső, a fazék, amibe az első pont beletalál. Nem egy nehéz dolog, de mellette kell lenni és szeretettel dédelgetni, amíg üvegbe pakoljuk:)

A többi részletesen le van írva a tavalyi bejegyzésemben.
Az idei adag:





Kapcsolódó cikkek:

meggyes sütemény
meggy cukorszirupban
meggylekvár
meggyes csokoládés sütemény
meggy-joghurt fagylalt




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..