Skip to main content

Meggy 2012

Az idén rengeteg meggyünk lett. Nem fejeztem be még a feldolgozást, mert a legrosszabbkor érik be, pont a vizsgaperiódus közepén. De nemcsak a gyerek vizsgái vannak ilyenkor mint feladat előttem (elég sokból segítek neki), hanem ilyenkor szoktam átszellőztetni a raktárban tárolt ruhákat, régi pokrócokat, stb. Ilyenkor minden kinyitásra kerül, átrendezek polcokat, lemosok falakat, ezekkel végeznem kell júliusig, amikor szállóvendégekkel kell foglalkozni. Így hát a meggy érhetne pl. szeptember-novemberben, amikor uborkaszezon van:) De nem, neki is most kell:) Így hát teccik nem teccik:) foglalkozni kell vele. Az idén késlekedtem vele és túlérett.
Amit eddig leszedtem annak egy részéből folyamatosan készül a meggyes piskóta, néha olajjal, néha margarinnal, néha tejjel, tejföllel, attól függően mi van itthon, már csak szemre csinálom-reggelire. Minden évben legalább 3 kg-t cukorszirupban teszek el. Ezt magában is felszolgálják jéghideg vízzel, kis tányéron, ahogy azt tavaly szépen leírtam és lefényképeztem ITT, de a szirupot vízbe téve kész a meggyes üdítő, vagy mehet fagylaltra, tortalapokra, palacsintába pl. édestúróval, és nem utolsósorban, kis ajándékoknak sem rossz. Mivel a gyerek nem eszi az édességet, mi meg kerüljük, ha mégis megkívánjuk, inkább ilyesmit eszünk, amiben a cukron kívül nincs más egészségtelen dolog (krémek, színezékek, stb.)

Elromlott a konyhai mérlegem vagy egy hónapja, a gyerek magára húzta a polcról. Még nem szereztem be újat, emiatt a meggyet a mi mérlegünkön mértem le, de valami nem lehetett így sem rendben, mert sztem több lehetett a 3 kg-nál. Az elkészítése egyszerű, de vannak bizonyos fogások, amiket alkalmazni kell, hogy se túl ne legyen főzve, de a szirup azért be legyen sűrűsödve.
Ahogy tavaly is írtam, a hozzávalók:
3 kg meggy, 3 kg cukor, egy üveg glükóz (elhagyható), 1 citrom leve.
A receptben szereplő kukoricaglükóz-nak az a szerepe, hogy ne hagyja később az édességet megcukrosodni, ezért írom, hogy elhagyható, mert sokan nem használnak.

Ha a meggy túlérett, mint az én esetemben az idén, akkor sajnos ha kézzel magozzuk ki, valószínűleg a szemeket összetörjük, nem maradnak szép kerekek. Ezért a cukorszirpuhoz való eltevéshez nem szabad hagyni a meggyet teljesen túlérni, akkor kell leszedni, amikor még kimagozás után a szemek feszesen, egyben maradnak. De még ekkor is jó ha a következő praktikát alkalmazzuk: miután mindent összefőzünk,  addig hagyjuk rotyogni, amíg a szemek megfőnek, de még egyben maradnak. Ekkor kivesszük a meggyeket és a szirupot magában hagyjuk rotyogni amíg besűrűsödik Visszatesszük a szemeket, hagyjuk egyet összerottyanni és üvegekbe tesszük. A legegyszerűbb ezt olyan edénnyel megtenni ami dupla, tehát van egy belső edény, ami tk. egy szűrő és van a külső, a fazék, amibe az első pont beletalál. Nem egy nehéz dolog, de mellette kell lenni és szeretettel dédelgetni, amíg üvegbe pakoljuk:)

A többi részletesen le van írva a tavalyi bejegyzésemben.
Az idei adag:





Kapcsolódó cikkek:

meggyes sütemény
meggy cukorszirupban
meggylekvár
meggyes csokoládés sütemény
meggy-joghurt fagylalt




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..