Skip to main content

Pizza finnyás gyereknek

Most mondhatjátok, minek írom én be a pizza receptet, hisz egyrészt nem görög étel, másrészt mindenki a kisujjából rázza ki a pizza tészta elkészítésének módját. Tudom, tudom, de ez az én netes kajanaplóm, így szükségem van rá itt, mikor majd keresgélek merre tettem:)
..és mindez azért, mert eddig nagyon ritkán készítettem. Kisfiam kb. 3 éves korától nem volt hajlandó új ételt beengedni a menüjébe, többek között eddig nem volt hajlandó megkóstolni a pizzát sem (vagy focaccia-t vagy bármilyen más pékárút a tost kenyér, virslis kifli és hamburgerzsemlén kívül).
Van egy kedvenc komikusa  a gyereknek, akinek az 5 CD-jét, amit valami akcióval a télen beszereztünk, már legalább 50-szer látta sztem. A pasi stílusa az a kissé néha ízléstelen köznéphumor, de a kamaszfiúk nagyon szeretik (Seferlis). Szóval az egyik videón van egy egész szójátékos rész a pizza-val kapcsolatosan és innen jött az ihlete a gyereknek, hogy megkóstolná. Napok óta nyúzott, készítsek, nekem nem akaródzott, mert ahányszor eddig megpróbáltam az lett a vége, hogy mi kellett megegyük és mivel férjem jobban meg tudja magát tartóztatni, a vége az lett, hogy a nagy része az én pocakomban landolt. Mivel a családból leginkább nekem lenne szükségem pár kiló leadására, ezért érthető, hogy nem akaródzott belefognom. Aztán tegnap végül tarthatatlan lett a helyzet addig papolt nekem a kölök, így készítettem egyet. Igyekezetem tökéletes siker koronázta, mert a gyerek majdnem a fél pizzát bevágta. óriási öröm ez nekünk, az érthet meg, akinek rosszul evő gyereke van.


A pizzaformám 28 cm-s, a tészta amit begyúrtam 2 pizza-ra való, a felét félretettem egy csukott ételes-dobozba mára a hűtőbe. A pizza feltéte szegényes volt, mert azt tettem rá, amit a gyerek meleg szendvicsben is megesz, és magam mellé rendeltem, hogy ő pakoljon mindent, tudja mi van rajta, ne legyen majd a kifogás az, hogy nem jól csináltam:)

Tészta hozzávalók 2 db. 28 cm-s átmérőjű pizzához:

60 dkg finomliszt
3 ek olívaolaj
2 tk só
1 tk oregano
3,3 dl meleg víz
1 tasak élesztő (1/2 kg-hoz való) vagy 2 dkg friss élesztő
1 tk cukor

Ezt összegyúrom, ha ragad, még teszek kevés lisztet hozzá, de maradjon lágy a tészta, éppen-csak a kézreragadás fázisa utáni állapotban legyen, hogy finom puha pizza-t kapjunk. Duplájára kelesztem, majd félbevágom. Fele mehet a hűtőbe másnapra, felét pedig kinyújtom kerek, 28 cm-s formára és beteszem a pizzaformámba.

Pizza-szósz

Most ne haragudjatok meg, de ezt teljesen szemre készítettem. Azt hiszem lehetett benne 2 db. nagyon leves paradicsom kis kockára vágva, kb. 5 levél diosmo (menta), 3-4 szál petrezselyemzöld, hüvelykujjnyi rozmaringszár levelekkel, 1 babérlevél, mokkáskanál cukor, 1 szegfűbors, csipet só, olívaolaj, 1 kis hagyma apróra vágva. Ezeket pár percig összefőztem, addig, hogy kissé besűrűsödjön a szósz, majd miután langyosra kihűlt kiszedtem belőle a zöldeket, mert fiam nem enné meg ha meglátná, a többit összeturmixoztam, hogy teljesen homogén legyen. A szósz is 2 pizzára elég, így felét félretettem.

Feltét:

A pizzatésztát megkentem a szósszal, körbe körbe kiraktam párizsi szeletekkel, majd nagyobb darabokra vágott bacon-t tett rá a gyerek (5-6 szeletet). Az egészet befedtük nagyon szegényesen egészen vékony sajtszeletekkel, nem is fedte az egészet a sajt, mert így akarta a gyerek. 

Mivel kevés volt a feltét és kevés sajttal fedtük, attól féltem nem lesz finom, de nagyon jó lett. 190 fokon sütöttem, előmelegített sütőben addig, amíg a pizzatészta szélei megpirosodtak.
Mára is előre van rendelve:))








Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..