Skip to main content

Hogyan fogyasztják a görögök a brokkolit?

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben - írja róla a Wikipedia.



A hagyományos és egyszerű görög konyhában a szerepe jelentős és gyógyhatású is, hisz éppen annyira főzik meg, hogy kicsit megpuhuljon, majd salátaként fogyasztják. Kár, hogy a mai főzőműsorok dömpingjében az ilyen egyszerű ételeket teljesen kiűzik a porondról és helyettesítik őket a brokkoli mindenféle idegen alapanyagokkal "feltuningolt" változatával.

Egy hagyományos és egyszerű görög család asztalára, a főtt brokkoli saláta főleg a sült halak köreteként kerül fel ma is.
Én a következő egyszerű módon készítem "a la grec": a brokkolit apró rózsáira szedem, levágom a szárait és  folyó vízben alaposan átmosom. Ha folyóvíz szűkében vagyok, ami megtörténhet forró nyarakon, akkor egy tálban legalább 3 váltás vízben mosom át. Ha reggel idejében eszembe jut, hogy ma brokkolit főzők, akkor beáztatom egy órára hideg vízbe, amibe ecetet teszek, ez garantáltan kiűz belőle minden betolakodót és fertőtlenít is.

A brokkolirózsákat ezután a gőzfőzőmben vagy vízben puhára főzőm, sózás nélkül! A növényben van elég só így is, van akinek így pont megfelelő és nem is kell utána sózni. Én magam még az asztalra pakolása után az én részemet megsózom kissé.
Miután a rózsák tövei is elég puhák (de nem szétfőttek!), kiveszem a vízből őket és szűrőbe teszem, hogy kissé lecsöpögjön róluk a víz. Utána tálra pakolom, majd leöntöm citromlével és olívaolajjal. Ha van időm akkor fél citrom levét összemixelem egy borospohár olívaolajjal, ezáltal egy vastag krémszerű citromos öntetet kapok, ezzel öntöm nyakon a brokkolikat és már lehet is fogyasztani.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..