Skip to main content

Csili vili tisztaság karácsonyra

A konyha ilyenkor van a legnagyobb használatban. Habár nálam mindig takarítás után maxim fél napig van szép rend és érintetlen tisztaság. Hihetetlenül gyűl a sok kóborgó, mosatlan edény, meg az elpakolni való. Velem is megtörténik, hogy elhanyagolok dolgokat, mint például a vízkőtisztítás. A mi vizünk rettenetesen vízköves, majdnem szemmel láthatóan rakódik le a csapokra, hiába pucolom rendszeresen, vagy hmmm .. néha rendszertelenebbül:)
A legimádottabb konyhai segédeszközöm: az ecet!
Adok egy jó kis tippet azoknak, akiknek ez még nem jutott eszébe. Az erős vízkőoldó szerek elkerülése végett használjunk ecetet! A legmacerásabb felületet képes megtisztítani, csak türelem kell hozzá. Ha például van egy olyan csapunk, melyet elhanyagoltunk és alaposan rárakódott a vízkő..


vegyünk egy jó nagy darab vattát, alaposan ecetezzük be....

utána egy nylonzacskóban vagy fóliában kötözzük fel szorosan a csap ominózus részére.


Hagyjuk így annyi ideig, amennyi szükséges ahhoz, hogy a vízkövet teljesen leoldja. Néha meg lehet nézni és egy szivaccsal megsúrolni. Ha ettől a mozdulattól nem fényes, vissza kell pakolni rá a dunsztot.

Ha a csap alsó része lecsavarható, annál jobb, akkor egyenesen be lehet áztatni ecetbe és nem kell dunsztba kötni.
A fenti eredményhez 1 napig hagytam ecetben, lehet hamarabb is lejött volna, de ekkor néztem újból rá. Levettem a kötést, egyet töröltem rajta és ez volt az eredmény. Azt hiszem elég pihentető és környezet-, valamint férfibarát;) módszer!

Jó karácsonyi csillogást!

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..