Skip to main content

Töltött káposzta görögösen (Λαχανοντολμάδες)

Na itt vagyok megint egy recepttel, a kép már vagy 2 hete várja, hogy felkerüljön ide:).
A töltött káposztát nagyon szeretik Görögországban de egészen másképpen készítik el mint a magyarok. Elősorban nem savanyítanak semmiféle zöldséget, így a káposztát sem. A töltött káposzta így édes káposztából készül. A napokban nálunk is asztalra került:

Mindig egy nem túl feszes káposztát választok, amiről majd könnyen le lehet hámozni a leveleit. A külső leveleit leszedem, majd forró vízbe teszem pár percre, addig, amíg a legkülső leveleket könnyű lesz lehámozni róla. Leszedem amit le lehet, majd megint visszateszem a forrásban lévő vízbe, kiveszem és megint lehámozok róla annyi levelet amennyit lehet, úgy hogy szépen egyben maradjanak. Miután minden levél szépen egymáson fekszik a munkapadon, nekifogok a formázásnak. Vagyis a nagy levelek közepén a kocsányt kivágom, majd a levelet 2 v. 3 darabba vágom úgy, hogy kis töltelékeket tudjak belőlük alkotni. Én nem szeretem a nagyon nagy töltelékeket ezért csak a kis leveleket használom fel egyben. A fazék aljába öntök 1 ujjnyi olívaolajat, majd rászórok egy réteg kivágott kocsányt, ezekre jönnek majd a töltelékek.
A töltelék hozzávalói:
1 kg fiatal marhahús (minél zsírtalanabb annál keményebbek lesznek a gombócok)
1,5 kávéscsésze rízs
2 lereszelt vagy mixelt vöröshagyma
1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
só, bors, kiskanál őrőlt kömény

2 citrom leve, 1 csésze olívaolaj

A töltelék hozzávalóit összegyúrom, kivéve a citromot, majd az előkészített káposztalevéldarabkákat megtöltöm vele, becsavarom, széleiket bedugdosom, hogy főzés közben ne folyjon ki a hús. Szép sorban, egymáshoz közel rétegenként lerakom a fazékba, minden réteg közé kocsányokat szórok. Miután lerétegeztem mindet, egy régi tányérral lefedem az egészet és az erre való márványdarabomat ráhelyezem. Annyi vizet töltök rá, hogy majdnem ellepje a töltelékeket és még ráöntöm a 2 citrom levét, valamint kb. 1 csésze olívaolajat (ha zsíros a hús, kevesebbet). Lefedem és lassú tűzön kb. 1 órát főzőm.

Miután megfőtt rögtön elkészítem a citromos-tojásos öntetet: 2 tojást habosra verek (ne mixerrel!) majd lassan, habarás közben hozzáadom 2 citrom levét. Ehhez a hőmérsékletkiegyenlítődés elve miatt lassanként hozzáadok a káposzták alatti fővő léből, majd mikor az öntet is forró, ráöntöm az egészet a káposztákra és lehúzom a tűzről, többet nem szabad főzni!. Néha habarásként készítem, tehát teszek bele 2 kanál finomlisztet is és ezzel az öntettel habarom be a levet, ekkor vastagabb lesz az étel leve mint ahogyan a képen látható. Most csak tojás és citrom volt a habarásban, így könyebben emészthető.

Ez az étel általában kapható nyáron is a tavernákban, a turisták által látogatott helyeken és a neve ahogy a címben írtam: LÁHÁNODOLMÁDÉSZ vagy néhol a dolmádákjá néven is utalnak rá, habár ez igaziból a töltött szőlőlevelet jelenti.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..