Skip to main content

Szeletelt padlizsán sütőben

Ez az étel is a "ladera" vagyis az olajosok kategóriájába tartozik. Az olívaolaj a többi összetevővel egy fantasztikus mártássá áll össze, ezeket az olajos ételeket mind szobahőmérsékleten fogyasztják, és valóban sokkal jobban kiadja az ízét így az étel mint melegen vagy különösen forrón. A recept fent van a Görögrecept oldalamon, a Sütőben készült jellegzetes ételeknél: "Padlizsán különleges módra".

Most előszőr próbáltam feta sajttal, de azt hiszem a Mozarella jobban ízlene hozzá, vagy a semmi:) A feta nélkül nekem jobban ízlett:) De aki sajtos, annak ez a változat lehet az igazi.



És a recept:
KÜLÖNLEGES PADLIZSÁN

A görögök nagyon kedvelt nyári ételei közé tartoznak az "olajosak" (λαδερά). Habár ezek inkább nyári ételek de manapság, mikor könnyen hozzá lehet jutni a nem kimondottan idényzöldségekhez is az üzletekben, ezek az ételek a böjt időszaka alatt is nagyon kedveltek lettek. Ez az étel egy eléggé olajos étel, ezért érdemes csak olívaolajból készíteni mert az olívaolaj zamata, illata, adja meg az étel kellemes és jellegzetes ízét, a padlizsán pedig a nyelven szétomló édességét.

Hozzávalók:
2 kiló vastag padlizsán
5-6 zöldpaprika
4-5 paradicsom
1 csésze olívaolaj a sütéshez
1/4 csésze olívaolaj a szószhoz
2-3 nagy vöröshagyma
2 lk (leveseskanál) szárított vagy friss diosmo (vadmenta)
1 1/2 - 2 csésze paradicsomlé vagy turmixolt érett paradicsomok
só, bors

Elkészítés:
1. Minden zöldséget megmosunk, megtörlünk. A padlizsánt 3-4 cm vastag karikákra vágjuk, besózunk minden karikát alaposan és szűrőbe tesszük legalább egy órára. Ezáltal a kesernyés leve kifolyik, édesebb lesz az étel, valamint a feketedést is megakadályozzuk. Ezután lemossuk alaposan őket és két tenyerünk között összeszorítva minden szeletből kinyomjuk a vizet. Letöröljük őket konyhapapírral és olajban enyhén elősütjük. Egymás mellé szorosan behelyezzük a szeleteket egy nagy tepsibe.

2. A paprikákat kb. 1 cm-s karikákra vágjuk és minden padlizsánkarikára helyezünk egy paprikakarikát, melyet NEM sütünk elő.

3. A hagymákat vékony szeletekre vágjuk és nagyon kevés olajban megfonnyasszuk, majd rájuk öntjük a turmixolt paradicsomokat vagy paradicsomlét. Sózzuk, borsozzuk a mártást és beleszórjuk a mentát. Hagyjuk pár percet rotyogni hogy megvastagodjon.

4. Lehúzzuk a tűzről, szűrőkanállal a hagymákat kiemeljük belőle és a paprikakarikákba, a padlizsánra helyezzük. Ezekre teszünk az időközben karikára vágott paradicsomokból is egy-egy szeletet. A paradicsomkarikákat lelocsoljuk egyenletesen elosztva a megmaradt mártással.
Ne felejtsünk el minden réteget sózni, borsozni!

5. Mikor mindent lerétegeztünk, betakarjuk alufóliával és addig sütjük előmelegített forró sütőben (200-220 fok az elektromos sütőnél)amíg megissza a levét és megpirulnak a paradicsomok a tetején. Ekkor az étel az olajos szószban marad. A vége fele le lehet venni a fóliát róla, ez hamarabb engedi elpárologni a levet.
Hidegen, melegen finom étel.




Comments

Vicuska said…
Igazi gasztroélmény!!!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..