Skip to main content

Tiszta Hétfő (Καθαρή Δευτέρα)

Hát elverte a napot az eső. Tegnapelőtt több mint 20 fokban tettünk vettünk és szerveztük a Tiszta Hétfőt, ma pedig havas esőre ébredtünk és reggel óta nyomja, alig 2 fok van, erős északi széllel és nagyon erős esővel. Szerencse tegnap megejtették a fiúk a hagyományos sárkányeregetést, mert aki a mai napra várt, hoppon maradt. Roviesbe mentünk vendégségbe, persze ez olyan mindenki összedob valami kaját nap szokott lenni, így maradtunk a hagyománynál.

Én elkészítettem a reggel 2 szép lagana kenyeret, az egyiket olívásan, a másikat simán, készítettem egy finom finom citromos darás sütit, a hagyományos "ravani"-t és szőlőlevél töltikéket, pontosan 75 darabot, ezekkel tegnap délután szórakoztam vagy 2 óra hosszat. A szőlőlevelek a nyári kertünkből voltak és a mélyhűtőben tartogattam őket. A ravani receptet majd holnap írom be, mert nem tudtam még lefényképezni, ugyanis a fényképezőgépemet lemerült akuval vittem, így csak pár, nem túl jól sikerült kép lett.
A szőlőlevél töltikéket nagyon részletesen leírom ITT.
A lagana-ról pedig már tegnap beszámoltam.


A barátainknál a gyönyörű konyhai asztalra pakoltunk fel mindent és onnan pakoltunk a tányérjainkba. Mikor odaértem fedeztem fel hirtelen, hogy a fiam külön kajáját itthon hagytam, mert ő nem eszik semmiféle tengeri herkenytűt vagy egyéb húsmentes finomságot - sajnos -  így a háziasszony kénytelen volt feldobni egy fazekat és tésztát kifőzni, meg egy doboz paradicsomos darált húst kifagyasztani. Nagyon sajnálom, hogy kellemetlenséget okoztam, pedig előre szóltam neki, ne foglalkozzon a gyerekkel, mindenét viszem..


Az általam vitt 3 ételen kívül volt még kétfajta ikrapaszta, egyiket sógornőm készítette kenyérrel, a másikat a vendéglátó asszony kenyér és krumpli nélkül, krémesre. Mindkettő nagyon finom volt! Aztán volt egy nagy tál vegyes saláta: káposzta és paradicsom, kevés római salátával, egy tál savanyúság (hagyományos ezen a napon), egy tál finom ecetes polip melyre vékonyan sárgarépát reszeltek, ez egészen új íznek számított nekem, nagyon ízlett. Fekete szemű babsaláta és sok mandulás halva. Sógornőm hozott római saláta leveleket és friss zöldhagymát, de nem vágta meg salátának és más sem, így csak a hagymát ettük ki a levelek mellől:) A vendéglátó barátnőm 80 éves pap édesapjának nagyon ízlett az olívás laganam:)
Minden jó és szép volt, csak siettünk haza, féltünk nehogy megint lehavazzon és ne jussunk el a  házig.
Közben elemlegettük, hogy tavaly Tiszta Hétfő délutánján megint olyan hóvihar volt, hogy az Athénba hazatérő B. barátnőmék 4 órát álltak egy dugóban a sztrádán a hóesésben, mert Malakasa-nál a havazás miatt lett egy olyan baleset, amelyik teljesen lezárta a forgalmat. Ráadásul korán elindultak a rossz idő miatt, de éjjel 12-re érkeztek meg Athénba, 8 óra utazás után!
Vajon az idén ezért (is) döntöttek úgy, hogy megszakítják a hagyományvonalat és nem jönnek ki hozzánk vidékre sárkányt repíteni? Ha ti látnátok ezeket a képeket az idei telünkről, nekiindulnátok?

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..