Skip to main content

Katim-butu (Κατίμ - Μπουτού) - Kis Ázsiai omlett

Azután való napokban készítettem, hogy a savanyú káposztaágyon sült csirke volt ebédre. Ugyanis megmaradt töltelék és gondoltam készítek egy töltött tojásrántottát. A recept mely után igazodtam, ugyancsak az 1989-s receptes könyvből való (1989 Ημερολόγιο με 209 παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και 365 φράσεις, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988) és Katim-Butu-nak kiejtett és nevezett Kis Ázsiai rántotta vagy omlett. 


Hozzávalók:
* 150 gr darált hús
* 3 tojás
* 3 lk liszt
* 1 csésze reszelt grójai sajt
* 1 hagyma
* 1 érett paradicsom
* só, bors, olívaolaj

Az olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, kicsit megpirítjuk, majd a felmixelt paradicsom hozzáadásával, hagyjuk levére főni lefedett lábosban. Én ehelyett a már kész csirketölteléket használtam, kevés paradicsompaszta hozzáadásával.  Felverjük a 3 tojást és hozzáadjuk a 3 kanál lisztet és a sajt felét, olyan jó vastag palacsintatészta vastagságú masszát kell eredményezzen. Ezt beleöntjük az olajos, forró tepsibe és mikor kicsit szilárdul, rátesszük a tölteléket és a megmaradt sajtot. Hagyjuk pirosra sülni, majd összehajtjuk. Nagyon finom és kiadós:)











Comments

Vicuska said…
Drága jó nagyikám szeretett ilyen omletteket készíteni mindenféle zöldségekkel, finom dolog, no meg praktikus, mert felhasználható kevés maradék elfogyasztásához :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..